Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sarah Sjöström vinner Bragdguldet 2015

Bragdguldet 2015 går till simmerskan Sarah Sjöström för hennes fantastiska insats på VM i Kazan. – Det vågade jag inte tro på, sade hon efteråt-

Annons

Krönikören och nämndens ordförande Anders Lindbladh gick upp på scenen och tog över mikrofonen:

"För explosiv viljekraft, dubblad världsrekord och en bravadkavalkad, Svenska Dagbladets Bragdmedalj 2015 går till Sarah Sjöström", sade han.

Sara Sjöström var favorit till Bragdguldet i ett digert sällskap med bland andra Charlotte Kalla efter hennes överlägsna VM-guld på 10 kilometer i Falun och U21-landslaget i fotboll efter deras skräll-guld i EM i somras.

Den 22-åriga stjärnan skrev svensk simhistoria i ryska Kazan i augusti genom att vinna två VM-guld i utklassningsstil, två silver och ett brons. Dessutom slog hon världsrekord två gånger på specialdistansen 100 meter fjäril. Aldrig tidigare har en svensk simmare vunnit så många guld eller medaljer i ett och samma långbane-VM.

– Ja, jag kunde inte ha gjort det bättre. Jag lyckades nå mitt mål redan första dagen så det var en skön tävling och så avslutades det riktigt bra också, säger Sjöström, som just nu är i Israel för veckans kortbane-EM, till TT.

Svenska Dagbladets Bragdguld har delats ut sedan 1925 och går till den idrottare eller det lag som anses ha stått för den största idrottsbedriften under det gångna året.

På vad hon trodde om sina chanser om att få Bragdguldet svarade stjärnan så här, efter att hon fått beskedet:

– Nej, det vågade jag inte tro på. Det var svårt att överträffa det jag gjorde 2009 som 15-åring när jag vann VM-guld, sade hon.

I morgon börjar kortbane-EM – och troligen ett nytt medaljregn för 22-åringen.

– Nu är jag ännu mer taggad, säger hon till Svenska Dagbladets utsände.

De här var nominerade till årets Bragdguld

Sarah Sjöström, simning

VM i Kazan blev över all förväntan för den svenska simdrottning – och då var förväntningarna ändå skyhöga. Guld på 50 och 100 meter fjäril var en historisk bedrift i sig. Dessutom dubbla världsrekord, ett silver på 100 meter fritt, en bronsmedalj på 50 fritt och silver i lagkappen, 4x100 meter medley

U21-landslaget i fotboll

De vann inte bara folkets hjärtan. De tog hem hela U21-EM. De skrällde sig genom turneringen, från att bli klart för EM genom playoff-rysare mot Frankrike – till att slå ut Danmark i semifinalen. Finalen avgjordes på straffar och målvakten Patrik Carlgren blev stor hjälte.

Charlotte Kalla, längdskidor

Bäst när det gällde. VM på hemmaplan i Falun innebar stor press på Kalla. Men hon pallade för trycket och vann guld på 10 kilometer fri stil. Till den medaljen la hon tre till innan mästerskapet var över.

Johan Olsson, längdskidor

15 kilometer fritt i Falun. Då slog Johan Olsson till med ett bragdartat lopp och tog guld inför hemmapubliken.

Zlatan Ibrahimovic, fotboll

Sverige är klart för EM i Frankrike – mycket tack vare Zlatan Ibrahimovic. I kvalspelet stod han för totalt elva av de 19 svenska målen, med de två avgörande målen i returen mot Danmark i playoff som de mest bragdlika.

Jennie Johansson, simning

Bakom världsstjärnan Sarah Sjöström slog Jennie Johansson till med en riktig skräll när hon vann VM-guld på 50 meter bröstsim. Frågan är vad som är en bragd?

Badou Jack, boxning

Tog hem mästarbältet i supermellanvikt i WBC, och försvarade titeln.

Annika Billstam, orientering

39 år gammal försvarade hon VM-guldet på medeldistans och blev därmed den äldsta världsmästaren någonsin.

Landslaget i speedway

Tog guld i lag-VM efter att ha besegrat Danmark på bortaplan.

Lag Niklas Edin, curling

Vann VM-guld i utklassningsstil när de slog Norge i finalen.

Senaste Bragdguldsvinnarna

2014: Stafettlaget, skidor (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla).

2013: Johan Olsson, skidor.

2012: Lisa Nordén, triathlon.

2011: Therese Alshammar, simning.

2010: Stafettlaget, skidor (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner).

2009: Helena Jonsson, skidskytte.

2008: Jonas Jacobsson, sportskytte (handikappidrott).

2007: Anja Pärson, alpint.

2006: Anja Pärson, alpint.

2005: Kajsa Bergqvist, höjdhopp.