Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sarkozy träffade Dalai lama

Frankrikes president Nicolas Sarkozy trotsade på lördagen Kinas vrede och hot och träffade den tibetanske exilledaren Dalai lama.
Som väntat fördömde Kina mötet i kraftiga ordalag.

Mötet skedde i den polska hamnstaden Gdansk i samband med 25-årsfirandet av att den polske arbetarledaren Lech Walesa tilldelades Nobels fredspris. Dalai lama belönades med fredspriset 1989, samma år som den polska kommunistregimen föll. Lech Walesa var en av dem som bidrog till kommunismens sammanbrott i Polen.

Sarkozy är den förste sittande EU-ordföranden som träffat Dalai lama. Polens premiärminister Donald Tusk tog dock också emot tibetanernas andlige ledare tidigare på dagen.

Efter mötet sade Sarkozy att Dalai lama berättat om den oro han känner över utvecklingen i Tibet.

– Han bekräftade också det jag redan visste, att han inte tänker kräva självständighet för Tibet, och jag talade om för honom hur viktigt jag tycker det är att föra en dialog mellan Dalai lama och de kinesiska myndigheterna, sade Sarkozy.

Via den officiella nyhetsbyrån Nya Kina fördömde den kinesiska ledningen Sarkozy för hans ”opportunistiska, obetänksamma och kortsiktiga inställning till hur den tibetanska frågan ska hanteras”.

”Denna utveckling är verkligen ett oklokt drag som inte bara sårar det kinesiska folkets känslor utan också undergräver de kinesisk-franska relationerna”, skrev Nya Kina.

Inför Sarkozys planerade sammanträffande med Dalai lama hade den kinesiska regimen redan hämnats genom att ställa in ett toppmöte mellan Kina och EU som skulle ha hållits i Frankrike. Kina har också hotat med att riva upp handelsavtal med Frankrike värda miljarder.

Sarkozy sade, minuterna före mötet, att man måste se lite lugnt på den här frågan.

– Världen behöver ett öppet Kina som deltar i styrandet av världen. Kina behöver ett mäktigt Europa som skapar arbeten åt de kinesiska företagen, sade han.

Även Dalai lama fick före mötet frågan om relationerna mellan EU och Kina kunde bli lidande av hans möte med Sarkozy. Också han betonade Kinas beroende av Europa och sade att hotfulla kinesiska uttalanden inte alltid följs upp av konkreta åtgärder.

Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner betonade att inte ens landets vänner, till vilka han räknade Kina, kan tala om för Frankrike hur landet ska sköta sina angelägenheter.