Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säsongsinfluensan har slagit till – här är grupperna som bör vaccinera sig

Nu är vaccinationerna mot årets säsongsinfluensa i full gång.
Det är främst barn och ungdomar som blir sjuka i influensa och som sprider smitta, men det är för de äldre som sjukdomen kan vara allvarlig.

I ett pressmeddelande från Landstinget i Västernorrland skriver man att för den som vill slippa influensa är vaccination den viktigaste förebyggande åtgärden och nu har årets vaccinering mot säsongsinfluensa inletts.

Influensan i sig är sällan farlig men däremot kan olika följdsjukdomar, som exempelvis lunginflammation, vara det.

– Vi rekommenderar alla över 65 år att vaccinera sig, även de som känner sig helt friska. I den åldern har immunförsvaret försämrats och risken att drabbas av besvärliga komplikationer av influensan ökar, säger Hans Boman, smittskyddsläkare vid Landstinget Västernorrland i pressmeddelandet.

Influensan är olika svår från år till år och sjukdomen kan kulminera vid olika tidpunkter. Hur det kommer att se ut i år är därför svårt att förutse.

– Det vi vet är att fler borde vaccinera sig och i och med det slippa allvarliga följdsjukdomar av influensa. Det minskar både det individuella lidandet och skyddar dessutom indirekt personer med nedsatt motståndskraft i din närhet, säger Hans Boman i pressmeddelandet.

Till riskgrupperna hör, förutom de som är 65 år eller äldre, följande:

► Gravida efter graviditetsvecka 16

► Vuxna och barn över sex månader med följande sjukdomar eller tillstånd:

-          kronisk hjärtsjukdom

-          kronisk lungsjukdom, som KOL och svår astma

-          andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion, till exempel fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder

-          kronisk lever- eller njursvikt

-          diabetes mellitus

-          tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.