Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satrapi nominerad till Alma-priset

215 kandidater från 59 länder har chans att tilldelas nästa års Alma-pris.

Annons

Bland de nominerade finns namn som den brittiske fantasyförfattaren Neil Gaiman och svenske Lennart Hellsing, men också läsfrämjande organisationer, illustratörer och muntliga berättare.

Nomineringslistan avslöjades på torsdagen under bokmässan i Frankfurt av juryns ordförande Boel Westin. På årets lista finns 42 kandidater som aldrig tidigare har nominerats. Fem länder har också tillkommit: Kina, Nicaragua, Palestina, Österrike och Förenade Arabemiraten.

En av de mer kända författare/illustratörer som har nominerats är Marjane Satrapi från Frankrike/Iran, som fått stor uppmärksamhet för den självbiografiska serien "Persepolis".

Vem eller vilka som får världens största barn- och ungdomslitteraturpris offentliggörs den 5 april nästa år. I år gick det till den sydafrikanska läsfrämjande organisationen Praesa. Prissumman är fem miljoner kronor.