Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa mer på specialidrott i skolan

Annons

Replik på artikeln "Ökat samarbete över kommungränser om gymnasieutbildningar", ST, 10 januari.

Med anledning av den artikel vi kunde läsa i Sundsvalls Tidning där Björn Swedén som gymnasieutredare gör en mängd uttalanden kring Sundsvalls kommuns idrottsgymnasiums nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) vill vi som ordföranden för idrottsförbunden uttrycka vår syn.

Idrotten i våra distrikt består av ett stort antal sporter och ett ännu större antal föreningar. Från de allra största föreningarna med omsättning i mångmiljonklassen till de allra minsta där omsättningen kan vara endast några tusenlappar och där allt sköts av ideella krafter. Gemensamt för alla är dock att det finns ungdomsverksamhet som startar i tidig ålder.

Det blir efter hand fler inslag av rationell träning och en del ungdomar i grupperna/lagen kommer att utvecklas snabbare än andra. När det är dags att söka gymnasiet är det viktigt att de ungdomar som är bäst just då får möjlighet att kombinera studier och idrott på ett bra sätt och därmed ges möjlighet att stanna kvar i distriktet. Det är viktigt för individen som slipper ryckas upp ur sin sociala miljö men det är minst lika viktigt ur föreningarnas synvinkel. Försvinner ett antal av de duktigaste till andra orter kommer grupperna/lagen att bli tunnare och få svårare att fortsätta utvecklas, risken ökar för att ett antal ungdomar slutar idrotta i förtid och att lag måste läggas ner etc. För de största lagidrotterna är detta även ett problem ekonomiskt då antalet egna ungdomar/juniorer i seniorlagen riskerar att minska.

Vi ser NIU i Sundsvall som en mycket viktig del i Sundsvalls kommuns mål att vara Sveriges bästa skolkommun år 2021. I sammanhanget kan nämnas de studier som gjorts kring idrottsgymnasiernas betydelse och sportslig framgång till exempel av PG Fahlström (lektor och forskare).

Vi inom specialidrottsdistriktsförbunden och idrottsförbundet är överraskade av spekulationerna om att idrotter inom NIU i Sundsvall skall läggas ner. Vi menar istället att antalet idrotter bör utökas.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Lena Wallgren

Ordförande Medelpads Fotbollsförbund

Peter Sjöbom

Ordförande Medelpads Orienteringsförbund,

Pär Forslund

Ordförande Medelpads Skidförbund

Krister Blomgren

Ordförande Mellannorrlands Basketbollförbund

Birgitta Westerlind

Ordförande Mellannorrlands Simförbund

Björn Stabo

Ordförande, Södra Norrlands Judoförbund

Ulf Näslund

Ordförande Västernorrlands Idrottsförbund samt SISU Idrottsutbildarna,

Bo Johansson

Ordförande Västernorrlands och Jämtland-Härjedalens Brottningsförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel