Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på medicinsk forskning för en bättre vård

Hälso- och sjukvårdskostnaderna i Västernorrland har ökat under de senaste åren. För att både förbättra vår hälsa och begränsa kostnaderna krävs ett ökat fokus på att förebygga sjukdomar, samtidigt som vi måste tillämpa ny forskning och nya metoder för att få bättre behandlingsresultat.

Sverige står inför en stor utmaning med fortsatt ökande vårdkostnader. Inom Landstinget Västernorrland har hälso- och sjukvårdskostnaderna ökat med elva procent i löpande priser mellan åren 2010 och 2015, och uppgår nu till 24 300 kronor om året per länsinvånare och förväntas öka ytterligare.

Läs även: Förebygg cancer – ta reda på din familjs historia

Över 80 procent av vårdkostnaderna beräknas vara relaterade till kroniska sjukdomar, som främst drabbar äldre människor. Och de äldre i Västernorrland blir allt fler. Sedan år 2000 har antalet personer i Västernorrland som är 85 år eller äldre ökat med 16 procent och det förväntas en fortsatt kraftig ökning under de kommande 20 åren. Denna utveckling är en stor utmaning för vården, som måste lösas med mer förebyggande arbete och att införa bättre behandlingsmetoder i vården.

Men parallellt med att vårdkostnaderna ökar har Sverige halkat efter vad gäller tillgång till nya behandlingsformer och diagnostik inom vården. Introduktionen av innovativa metoder i svensk vård ligger efter jämförbara länder och är dessutom ojämlik över landet.

Läs även: Målet är kortare köer och mindre väntetider i vården

Nätverket "Agenda för hälsa och välstånd", som består av representanter från vården, akademin, företag, fackförbund och patientorganisationer, arbetar fram konkreta handlingsplaner för att skapa bättre förutsättningar för medicinsk forskning och dess tillämpning. I en ny rapport konstaterar vi att det tar för lång tid att introducera, använda och utvärdera nya behandlingar och tekniker i vården.

Detta är ett stort hinder som gör att vi inte drar tillräcklig nytta av medicinska framsteg. Därför behövs nya mekanismer för att möjliggöra för landstingen att erbjuda tidig tillgång till godkända livsavgörande behandlingar, stimulera användning av nya läkemedelsbehandlingar som bedöms vara samhällsekonomiskt kostnadseffektiva och att använda medicintekniska innovationer och processförbättringar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men det räcker inte. Samtidigt som vi blir bättre på att införa nya behandlingsformer måste staten fortsätta att öka sina investeringar i medicinsk forskning.

Detta skulle inte bara gynna patienterna utan är också samhällsekonomiskt lönsamt, enligt en rad olika studier. För varje krona som används till sjukvård går idag bara två öre till medicinsk forskning. Denna andel bör på sikt fördubblas.

Den medicinska forskningen och dess praktiska användning är en förutsättning för en vård av hög kvalitet och för att kunna möta utmaningen med ohälsa och ökande vårdkostnader. Det krävs ökade satsningar både från regeringen och landstingen.

Anna Nilsson Vindefjärd

Generalsekreterare Forska!Sverige

Anders Sylvan

Landstingsdirektör Västerbottens läns landsting

Katrine Riklund

Prorektor Umeå universitet

Anders Blanck

Vd LIF – de forskande läkemedelsföretagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel