Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på norrländska julskinkor

Grisköttsproduktionen i Västernorrland har varierat de sista åren, men nu har den nedåtgående trenden brutits och de senaste två åren har produktionen av griskött i Västernorrland ökat med över 30 procent.

Svag lönsamhet och konkurrens från importerat griskött från bland annat Danmark har inneburit stora påfrestningar för grisföretagarna i Västernorrland, men nu ökar efterfrågan på svenskt och i stor utsträckning lokalproducerat norrländskt griskött.

Enligt den regionala livsmedelsstrategi för länet som LRF Västernorrland tagit fram tillsammans med bland annat länsstyrelsen och de olika näringarna visar att grisköttsnäringen har en potential att växa med ytterligare fem procent fram till 2025.

Prognosen är att vi i länet år 2025 kan komma att ha en årlig produktion av griskött på 950 ton till ett produktionsvärde av 18 miljoner kronor här i länet.

Många faktorer talar för en positiv utveckling för grisköttsproduktionen i Västernorrland:

• Produktionen av griskött i Västernorrland har ökat med 30 procent de senaste två åren.

• Efterfrågan på svenskt griskött fortsätter att öka.

• Svensk grisköttsproduktion har en låg nyttjandegrad av antibiotika.

• Det finns en god efterfrågan och bra prisbild för butiksstyckat närproducerat griskött.

För det är tack vare att du och andra konsumenter väljer svenskt griskött som framtiden börjar se ljus ut för länets grisföretagare och att det finns möjlighet för andra att starta nya grisgårdar.

Det är det gröna näringslivet som får landsbygden att lyfta och tillsammans får vi Västernorrland att växa.

Och när du väljer att köpa norrländsk julskinka till julbordet får du griskött från friska svenska grisar som fötts upp med världens bästa djuromsorg.

Gunilla Kjellsson

Ordförande LRF Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel