Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på Stadshuset – skulle betyda mycket för Stenstan

Sundsvall behöver ett stadshus som sprudlar av liv och energi. Det kommer därför som en välgörande nyhet att fastighetsbolaget Castellum vill satsa på en förädling av Stadshuset med hotell, konferenser och en eventuell vinterträdgård.

Sundsvalls stenstad är en stadskärna med högklassig arkitektur och lyskraft från det sena 1800-talet. En av de verkliga märkesbyggnaderna är Stadshuset, som i kraft av sitt läge vid Stora torget kommer att spela en avgörande roll i utvecklingen av centrala Sundsvall.

Läs också: Sundsvall har potential att växa mer – så kan ni nå dit

Stadshuset har på senare år levt upp med den fina restaureringen av husets fasader och renoveringen av bottenplanet med moderna kontorslokaler, Visitor center och den inglasade innergården. Men det har samtidigt funnits en besvikelse över svårigheten att få lönsamhet i restaurang- och konferensanläggningen.

Stadshuset har i dag stora ytor som står outnyttjade. Det behövs ett nytt helhetsgrepp. Med inspiration från byggnadens egen historia borde det vara möjligt att ta nästa steg i utvecklingen.

Vid invigningen av Stadshuset 1868 inrymdes här Sundsvalls första riktiga hotell med festvåning, restaurang och schweizeri. Hotellrummen var förlagda åt öster mot nuvarande Centralgatan. Bland innehavarna av hotellet fanns medlemmar av den namnkunniga dynastin Knaust. Efter branden 1888 upphörde hotellfunktionen.

Här låg alltså hotellbranschens och besöksnäringens själva vagga i Sundsvall! Det är en logisk tanke att återuppliva detta arv och låta Stadshuset vara en mötesplats även i framtiden.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Stadshusets skönhetsvärden och historiska atmosfär är en stor tillgång för ett hotell. En helt ny dimension kan tillföras genom att bland annat i vindsvåningen inrymma hotellrum och sviter med magnifik utsikt över Stora torget.

Mot söder, Stadshusets baksida, vore det möjligt att göra en varsam utbyggnad. Varför inte en prunkande vinterträdgård som ger liv till Stadshusparken året om? I dag står parken tom och öde stora delar av året. Historien ger stöd för denna tanke. På 1800-talet låg Stadshusets södra hotellannex här och tomten var bebyggd ända fram till 1930-talet.

En inglasad park skulle bli en helt ny attraktion i stenstaden, kanske kompletterad med ett spa och hälsocenter, festlokaler, utställningshall eller andra upplevelser. Det är angeläget med verksamheter som vänder sig till allmänheten. Delar av den nuvarande parken kan bibehållas och rustas upp, så att det också finns kvar ett uterum på denna soliga sida av Stadshuset.

Castellums förslag att göra hotell i Stadshuset kräver en omsorgsfull planering och en nära dialog med Sundsvallsborna. Få andra byggnader kan som Stadshuset göra anspråk på att vara ett ”medborgarnas hus” i Sundsvall. Därför krävs arkitektur av högsta kvalitet. Det är också av stor vikt att ta hänsyn till riksintresset stenstaden och den genuina karaktären i byggnadsminnet Stadshuset.

Min förhoppning är att Stadshusets pånyttfödelse kan göra hela centrum mer levande och bli den vitamininjektion stenstaden behöver. Ett hotell i Stadshuset ger helt nya möjligheter att förlägga arrangemang i hjärtat av Sundsvall och kommer att bidra till ett pulserande flöde av människor vid Stora torget dygnet runt, året om. Det kan leda till en våg av nya investeringar i vår värdefulla stenstad – en unik stadsmiljö som är Sundsvalls främsta resurs och som vi måste vårda och utveckla med kunskap och omtanke.

Nils Johan Tjärnlund

Läs fler insändare om Stenstan:

Klagomuren kring en döende citykärna – gör något åt det själv

Sundsvalls stad är vacker – men död

Ingen kan få byggrätt på folkets stora torg

Torg1 ett absurt projekt

Gör stan levande även på dagtid – bygg Torg1

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel