Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar 100 miljoner på en ny och större lastbilsverkstad

Bilkoncernen Berners ska göra sin klart största investering. För drygt 100 miljoner kronor bygger man en ny stor verkstad för lastbilar – och det i Birsta.
– Det händer mycket i Sundsvall nu, konstaterar koncernchefen Stefan Rasteby.

Huvudkontoret ligger i Östersund, men han är ofta i Sundsvall och har också jobbat i stan ett tag för många år sedan.

– Vi har investerat mycket pengar i Sundsvall sedan vi flyttade personbilsdelen från Fabriksgatan till Birsta, men det här blir vår klart största enskilda satsning, säger Stefan Rasteby.

Börje Höglund, chef för Berners Tunga Fordon AB, berättar att man känt sig trångbodda i den nuvarande anläggningen på Gärdet i många år.

– Den är från 1968, så den hinner nästan vara med i 50 år innan vi flyttar. Det var ändå framsynt på den tiden att man byggde den så pass stor, jag hoppas att vårt nya bygge anses lika framsynt om 50 år, säger han och ler.

Egentligen hade man tänkt bygga nytt på plats, men till sist tyckte man att tomten var för liten. Nu har man köpt en stor tomt vid Birstavägen, ovanför Timmervägen.

– I dag känns det nya läget rätt, och här hjälper Östrandsfabrikens jättesatsning till. Här på Birstavägen kör de timmerbilar som ska till Östrand och vi kommer också närmare alla lastbilar som kommer norrifrån, säger Börje Höglund.

Han pekar på flera fördelar med nybygget.

Man får en verkstad där de tio hallarna, eller skeppen som han kallar dem, blir 36 meter långa mot dagens 28 meter, något som kan behövas eftersom fordonen kan bli längre i framtiden.

– Vi får också en mer miljövänlig och hållbar anläggning, framför allt på energisidan, här funderar vi på bergvärme.

Dessutom kan verksamheten fortsätta som vanligt under byggtiden.

Byggstarten är planerad till våren och sommaren 2017 kan de 20 mekanikerna och övriga 15–20 i personalen se fram emot en ny arbetsmiljö, i Birsta.

Vad som kommer att hända med anläggningen i Gärde är inte klart.

– Vi ska tänka oss för noggrant innan vi säljer den, säger Stefan Rasteby