Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar i Söråker – lokal fisk både på kroken och i kyldisken

De flyttade från Kalix till Söråker för att satsa ytterligare på Jan Pulkkinens passion.
I vår planeras butiken öppna där lokal fisk ska säljas.
– Vi har ett fantastiskt fiskevatten här kring Sundsvall, säger han.

Ulrika och Jan Pulkkinen hade byggt upp en fiskbutik i Kalix men på grund av hård konkurrens och en kort fiskesäsong valde de att flytta. I oktober kom flyttlasset från Kalix in på gården i Söråker. En månad senare startade bygget som nu börjar närma sig målet.

Går allt som det ska räknas livsmedelsverket komma och göra en slutbesiktning i april. Allt från hygieniska blandare och bänkskivor till utbildningar och licenser ska vara godkänt innan verksamheten får dra i gång på riktigt.

– Det är otroligt mycket man ska tänka på när man bygger för vårt syfte, men eftersom vi gjort det här en gång förut så känns det som vi har hyfsad koll, säger Jan Pulkkinen och skrattar till.

Huvudsyftet med flytten var att det finns bättre förutsättningar här för lyckat fiske – vilket är viktigt för verksamheten då nästan allt som ska säljas i butiken ska vara fiskat lokalt.

– Uppe i Kalix är det så kort säsong, det är is på alla vatten fram till maj och så är det öppet bara till hösten, säger han och fortsätter:

– Här kan man fiska i princip hela vägen från mars till december, säger han.

Det är Jan själv som fiskar det mesta av det som kommer att säljas i butiken. Utöver det kommer de köpa in räkor för att röka, Kalixlöjrom och tunnbröd för att skapa en helhet som känns viktigt för paret.

– Kalixlöjrommen kan vi inte släppa riktigt, och tunnbröd och fisk hör liksom ihop, säger Ulrika och fortsätter:

– Vi vill ta med oss det bästa från Norrbotten och balansera det med det bästa från Västernorrland.

Intresset för fiske har Jan haft med sig hela sitt liv, men det var inte förrän för åtta år sedan han sadlade om från industriarbetare till yrkesfiskare på heltid.

– Satsningen på det här handlade helt och hållet om livskvalitet. Det är ju Jans största passion och det är ju det som betyder allra mest – att man trivs med det man gör, säger Ulrika.

För framtiden är planerna många och stora, även bokstavligt talat. De har sökt EU-bidrag för en filémaskin för strömmingen Jan kommer att fiska.

– Jag kommer väl vara ute och fiska strömming två gånger i veckan och det blir en del, den maskinen skulle filea 285 filéer i minuten vilket skulle underlätta enormt mycket, säger Jan.

Butiken kommer till en början vara öppet någon gång i veckan och för beställningsvaror.

– Vi börjar så, sedan får vi se var det bär av. Vi har många visioner och tankar kring vad vi skulle kunna utveckla. Det ska bli kul att få köra i gång och satsa på ny ort, säger Ulrika.