Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar stort på ungas sysselsättning

/
  • Eleonor Nilsson och Tina Olsson Leander är projektledare för den stora satsningen för att öka sysselsättningen för unga.

Många ungdomar blir sittande hemma och kommer inte ut i arbetslivet. Nu satsar Ånge kommun stort för att aktivera fler ungdomar.

Annons

Projektet "Samlad kraft för Ånges framtid" ska genom individuellt stöd öka antalet arbetsaktiva ungdomar i kommunen.

Förra året gjordes en förstudie och i sommar drar projektet i gång på riktigt. Det handlar om ungefär 100 ungdomar mellan 15-24 år, som varken studerar eller arbetar. Kommunen samarbetar med bland annat arbetsförmedlingen, försäkringskassan, skolan, landstinget och näringslivet.

Målet är att hitta en fungerande organisation där alla aktörerna arbetar tillsammans för att ge stöd till människorna i målgruppen.

– Det är ett globalt problem med ungdomar som blir sittande hemma utan att göra någonting och vi måste försöka göra någonting åt det lokalt, säger Tina Olsson Leander, en av projektledarna.

Hon och Eleonor Nilsson leder projektet tillsammans. Elenor Nilsson är även en av tre som kommer att arbeta som handledare i projektet.

– Vi arbetar helt jämställt i alla aspekter. Allt från genus, till funktionshinder, geografisk tillgänglighet och så vidare. Vi kommer helt enkelt att fokusera helt på varje individ och anpassa stödet efter det, säger Eleonor Nilsson.

Hon säger att allt löser sig för vissa, bara de kommer ut till en praktikplats, medan andra behöver stöd när det kommer till självförtroende och personlig utveckling.

– Vi vill få alla att hitta drivkraften och motivationen till att gå till jobbet. Det blir aldrig bra om det blir en "jag är här för att jag måste"-mentalitet. Det gäller att hitta viljan, säger Eleonor Nilsson.

"Samlad kraft för Ånges framtid" pågår fram till sista december 2017 och målet är då att hälften av ungdomarna ska ha en anställning, eller ha börjat studera.

– Vi siktar mot det och sen hoppas vi så klart att siffran blir ännu högre, säger Tina Olsson Leander.

Annons