Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning på fiske och kräftor kan bli sann

Den allt som oftast torrlagda älvfåran mellan Ånge och Parteboda kan i framtiden vara återställt tillett väl fungerande fiskevatten. Det är beskedet efter det möte som hölls mellan Fortum och Ånge kommuns tillsatta projektgrupp tidigare i veckan.

Efter att under flera års tid ha lobbat för en översyn av gamla vattendomar och en rikligare och jämnare vattenföring i Ljungan så har Partebodabon Lars Mattsson nu kommit en bit på vägen.

I början av året så hörsammades hans önskan om att kommunen skulle tillsätta en arbetsgrupp som jobbade med frågan, och tidigare i veckan så hölls en träff med kraftbolaget Fortum som äger dammen vid Forsön, som reglerar flödet mellan Ånge och Parteboda.

– De tycker nog också att någonting ska göras åt det här. Vattendomarna som finns är inte miljöanpassade efter dagens regler, och jag upplever att de i högsta grad vill samarbeta med oss kring det här, säger Lars Mattsson.

Han berättar att man vid mötet informerades om att Fortum kommer undersöka sträckan med drönare för att skapa sig en blid av vad som finns att göra.

– Vi behöver ett underlag att fatta beslut utifrån, och det är det vi ska ta fram, förklarar Fortums miljösamordnare Birgitta Adell.

Precis som i Ljungaforsen så finns det ett renoveringsbehov av de spegeldammar som anlades på 1900-talet, och det är i samband med det som frågan om miljöåtgärder som gynnar fisket och flodkräftan kan komma i fråga.

– Någon åtgärd behöver vi göra, och i stället för att reparera dammarna så går det kanske att göra miljöåtgärder. Det är det som vi ska titta på, säger Birgitta Adell, och betonar att det fortfarande är långt från någonting som är klart.

– Vi får se vad det skulle få för effekt och hur det skulle påverka kraftverket i Parteboda, slutar hon.

Läs också: Han efterlyser omprövning av vattendomar