Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning på öring undersöks

Mycket talar för att Länsterån har förutsättningar att bli ett riktigt fiskeeldorado. Haverö fiskevårdsområde har lagt ner mycket energi och tid för att skapa förutsättningar så öringen kan vandra upp och leka.

Annons

Under fjolåret fanns en fiskfälla i ån och föreningen har ansökt om att få placera en fälla även under lekvandringen till hösten.

– Vi gör detta för att se om det vandrar upp öring, berättar Leif Jonsson, ordförande i Haverö fiskevårdsområde.

Att det vandrar upp lekmogen öring blev bekräftat under fjolåret. Några stora fina fiskar kunde fångas, mätas, vägas och könsbestämmas för att sedan sättas ut igen, ovanför fällan.

– Öringen går normalt upp och leker när den blivit tre år.

Om satsningen slår väl ut kommer det att ta några år innan någon radikal förändring märks. Under fjolåret handlade det om fyra till fem fiskar som fångades.

– Experter som vi pratat med säger att om tio år så kan det finnas mycket mindre öring i ån.

Det var 2008 som fiskevårdsföreningen fick klartecken från länsstyrelsen att starta en muddring för att skapa en fri vandringsväg från Ljungan upp i Länsterån.

Ån hade efter reglering av Mellansjön fått ett deltaliknande utlopp i sjön. På den gamla delvis torrlagda sjöbottnen som före regleringen var en vik bildades det ett mindre delta som gjorde att vattendjupet ofta är för lågt för att göra det möjligt för fisk att vandra upp i Länsterån.

Förutom muddringen så har fiskevårdsområdet också anlagt lekbottnar i ån och tagit bort vandringshinder. Allt för att skapa bra förutsättningar för öringen. Även harr räknar man med kommer att gynnas av åtgärderna liksom flodpärlmusslan.

Syftet med fällan är att undersöka om beståndet av öring som går upp i Länsterån ökar. I så fall tyder det på att projektet lyckats.

– Anders Nordell och Lars Erik Nyström som sköter fiskspärren har lagt ner åtskilliga timmar på arbetet i Länsterån utan betalning. De ska ha en stor eloge för sitt engagemang