Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning på skolbio i Ånge

Under våren kommer bio att stå på schemat för kommunens grundskolor, och först ut var Björkbackaskolans elever som på skärtorsdagen fick bänka sig för en filmupplevelse i Medborgarhusets biosalong.

Annons

Ånge kommun har tidigare varit så kallade vänkommun till Nordiska kammarorkestern och Norrdans. Ett samarbete med länets kulturliv som fortsatt även skolåret 2015/2016, och då med Film Västernorrland som kulturberikare.

Läs mer: Förbereder sig för ett dansant samarbete

Ett resultat av samarbetet är en satsning på skolbio, vilket betyder att alla elever i grundskolan kommer att få uppleva film i den lokal biografen på skoltid. En satsning som inleddes i Ånge på skärtorsdagen med Björkbackaskolans elever som publik.

– Barn och unga är stora konsumenter av rörlig bild, och därför är det viktigt att skolan tar upp film i undervisningen, säger Marie Nilsson, Film Västernorrland. 

Bevis på att det har anammats har också synts på flera skolor under våren. Bland annat så har vi berättat om filmprojekt i Torpshammar och Ånge, vilket har varit uppskattat av såväl elever som skolpersonal.

Läs mer: Hundratals unga skådespelare i filmprojekt

Satsningen på skolbio är också ett inslag som välkomnas av Ånge kommuns kulturenhet.

– Vi är glada att möjligheten ges att visa film i samarbete med skolorna, förskolorna samt Film Västernorrland, Det är ett led i att skapa förståelse för kulturformen film, att ge barnen möjligheter att inom skolan se och uppleva äkta filmatmosfär, säger Ånge kommuns kulturchef Peter Gunnarsson.

Filmvisningarna samarrangeras av Film Västernorrland, Ånge kommun och Skapande skola, och under våren så kommer ytterligare visningar att genomföras vid biograferna i Ånge och Ljungaverk.