Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsningar på personalen vänder trenden i socialtjänsten

Det har blivit lättare att rekrytera personal till socialtjänsten. Bakom trendbrottet ligger ett målmedvetet arbete för att förbättra personalens villkor och förutsättningar. Nu måste Sundsvalls kommun fortsätta och intensifiera arbetet – annars finns en risk att ljusningen bara blir tillfällig.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Personalsituationen inom socialtjänsten har länge varit tuff med höga sjuktal och medarbetare som väljer att lämna yrket. För tre år sedan tillsatte regeringen Cecilia Grefve som samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården. Uppdraget var att driva på utvecklingen så att barn och unga får den hjälp och det stöd de behöver. Att skapa rätt förutsättningar så att medarbetare och chefer kan göra sitt jobb är en viktig del i arbetet.

Sundsvalls kommun är en av 50 kommuner som har tagit fram en unik handlingsplan. Vision kan se att kommunernas strategiska arbete varit framgångsrikt. Vår socialchefsrapport visar att det har blivit något lättare att behålla och rekrytera ny personal till socialtjänsten. En viktig indikation på trendbrottet är att behovet av att hyra in personal börjat minska. Nästan sex av tio socialchefer anger att behovet av att anställa konsulter eller inhyrd personal kommer att upphöra innan årets slut. Nästan en tredjedel anger att behovet redan har upphört.

Samtidigt är trendbrottet skört. Därför måste arbetet för att stärka personalens arbetssituation fortsätta och intensifieras – annars finns stor risk att ljusningen bara blir tillfällig. Använd de förbättringar som tagits fram till socialtjänstens alla verksamheter, exempelvis i äldreomsorgen och LSS. Det handlar om att nyanställda ska garanteras introduktion, chefer behöver tid att leda och det måste finnas en balans mellan krav och resurser för att inte skapa en ohälsosam arbetsbelastning.

Vision bistår gärna i samtalen med Sundsvalls kommun om hur vi fortsätter att utveckla socialtjänsten och skapar en stabil personalsituation.

Robin Fångsjö

Ordförande Vision Sundsvalls kommun

Veronica Magnusson

Förbundsordförande Vision

Läs även:

Tack till socialtjänsten – ni förstörde ett oskyldigt barns liv

Socialtjänsten i Västernorrland riskerar diskriminera personer med psykisk ohälsa

Usel respekt för oss äldre – nollställ socialtjänstens underskott för en värdig vård i livets slutskede

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel