Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsningar på polisen räcker inte för ett tryggare samhälle: Krävs en bättre alkoholpolitik om våldet ska minska

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

En av huvudfrågorna i årets valrörelse är trygghet och polisens behov av ökade resurser. Regeringen vill satsa ytterligare 200 miljoner kronor till fler poliser, fler skyddsvästar, hjälmar, förstärkningsvapen och kroppsburna kameror.

Vi anser att debatten om vilka satsningar som behövs för att vi ska vara – och känna oss – tryggare är alltför förenklad. Den politiker som på allvar vill öka tryggheten och minska våldet i samhället måste även ha en plan för hur alkoholkonsumtionen ska minska.

Den politiker som på allvar vill öka tryggheten och minska våldet i samhället måste även ha en plan för hur alkoholkonsumtionen ska minska.

Alkohol är den enskilt största bidragande faktorn bakom våld i samhället. Nästan tre av fyra slag utdelas på fyllan och närmare vartannat mord (45 %) begås av en berusad förövare.

2015 rapporterades 317 000 misshandelsfall, av dessa hade 180 000 koppling till alkohol. Samtidigt ser vi exempel på hur minskad alkoholkonsumtion leder till mindre bråk. I stadsdelen Södermalm i Stockholm minskade misshandelsfallen med 37 procent mellan 2010–2018 och främsta orsaken, enligt polisen, var minskad alkoholkonsumtion.

Läs också: Alkohol är en känslig sak att prata om – men det är dags att vi vågar

Självfallet ska polisen ha tillgång till skyddsutrustning och förstärkningsvapen. Vi vill ha poliser i yttre tjänst, förbättra arbetsmiljön för poliser och bidra till ökad lagföring av personer som begår brott. Men vi vet att om alkoholkonsumtionen minskar så minskar även våldet. Därför måste satsningar på polisen kombineras med satsningar inom alkoholpolitiken.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nu är det dags att börja prata om elefanten i rummet. Alkohol är den enskilt största faktorn bakom våld i samhället.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är det bevisat att satsningar som syftar till att minska den totala alkoholkonsumtionen i ett samhälle, samtidigt är den mest effektiva åtgärden för att minska våldet. I konkreta termer handlar det enligt WHO om; högre priser på öl, vin och sprit samt begränsad tillgänglighet genom reglerade öppettider och antal försäljningsställen för alkohol. I Sverige styrs detta genom alkoholskatt, Systembolagets monopol och serveringstillstånd.

Våra beslutsfattare har alltför länge valt att blunda för sambandet och för sitt eget ansvar. Nu är det dags att börja prata om elefanten i rummet. Alkohol är den enskilt största faktorn bakom våld i samhället, det är ett faktum. Men alkoholnormen har vunnit terräng så till den milda grad att detta knappt går att nämna.

Den politiker som på allvar vill öka tryggheten och minska våldet i samhället måste även ha en plan för hur alkoholkonsumtionen ska minska.

Vi köper inte budskapet att ökad trygghet sker enbart genom fler och bättre utrustade poliser. En viktig aspekt är att våga se problemen av det alkoholrelaterade våldet och använda de alkoholpolitiska åtgärder som mest effektivt sänker totalkonsumtionen av alkohol. Konsekvenserna av lägre alkoholskatt, längre öppettider på krogen och avskaffandet av alkoholmonopolet kan inte åtgärdas genom fler poliser eller informationsmaterial från en statlig myndighet.

IOGT-NTO kommer under valrörelsen att fråga våra beslutsfattare och partiernas kandidater vilka planer de har för att öka tryggheten i vardagen genom att minska alkoholkonsumtionen.

Börje Tjärnström, Distriktsordförande IOGT-NTO Västernorrland

Johnny Mostacero, Förbundsordförande IOGT-NTO

Läs också:

Våga vara den pinsamma föräldern som ringer i kväll – vad händer om vi inte bryr oss?

Många barn med missbrukande föräldrar saknar stöd: "De löper stor risk för bestående problem"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel