Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsningen kan inte göras någon annanstans

Annons

Replik på "Tänk om och tänk rätt", ST 21 mars.

I en insändare kritiserar Torbjörn Lindgren planerna på en logistikpark i Petersvik. Enligt honom behövs den inte och om den nu behövs, borde den ligga någon annanstans.

Läs även: En logistikpark blir spiken i kistan

Sundsvall ligger där det ligger för att två stora älvar där mynnar ut vid Norrlands bästa djuphamn. Det har givit grunden för en världsledande skogsindustri. Sundsvall har råvaran, industrierna och kompetensen för att behålla denna position. Men vi har en avgörande nackdel. Vi ligger långt från marknader och kunder.

Läs även: Gammalt avtal flyter upp till ytan inför avgörandet om Petersvik

Exportindustrin i Sundsvall behöver kompensera denna nackdel gentemot konkurrenter med ett bättre geografiskt läge, genom att vara vassare och effektivare på alla andra områden. Men vi måste också göra vad vi kan för att regionens produkter ska kunna transporteras till marknader runtom i världen så kostnadseffektivt som möjligt.

SCA tror på Sundsvallsregionens framtid. Vi håller just på att slutföra de investeringar i Tunadals sågverk på sammanlagt över en miljard, som ska göra detta sågverk till ett av Europas effektivaste. Vi håller också på att investera nästan åtta miljarder kronor i en fördubblad produktion vid Östrands massafabrik.

Den ökade produktionen vid de här anläggningarna, tillsammans med en ökad andel containertransporter generellt, gör behovet av en effektiv containerhamn akut. Den containerhamn som SCA planerar att bygga i omedelbar anslutning till Tunadalshamnen är angelägen för all exporterande industri i regionen, men den ger också möjligheter till effektiv och miljövänlig transport av de produkter som ska fraktas in till regionen.

Läs även: Logistikparken är en miljösatsning

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Satsningen på en logistikpark kan inte göras någon annanstans än i Norrlands bästa djuphamn. Alternativet till att bygga logistikparken i Petersvik är att inte bygga den alls. Och det vore förödande för utveckling och välfärd i Sundsvallsregionen.

Björn Lyngfelt

SCA Forest Products

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel