Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsningen som ger unga i Sundsvall fler sommarjobb: "Vi är överraskade"

Antalet sommarjobb blir fler i Sundsvall 2016.
Ett ökat intresse från lokala företag ska ge ungdomar minst 50 nya platser.
– Vi är överraskade över det stora intresset och det här går att utveckla ytterligare, säger Ronny Rönnbäck, Sundsvalls kommun.

Läs också: Samarbete mellan kommun och näringsliv ska ge unga sommarjobb.

Det var under fjolåret som Sundsvalls kommun inledde ett samarbete med näringslivet för att skapa fler sommarjobb. Näringslivskoordinator Mattias Berglund anställdes för att passa ihop företag med ungdomar och resultatet blev lyckosamt.

– På väldigt kort tid lyckades vi hitta ett 50-tal sommarjobb åt ungdomarna och företagen var väldigt nöjda, säger Ronny Rönnbäck, avdelningschef på arbete och integration hos Sundsvalls kommun.

Och tillägger:

– Vi märkte att det fanns ett stort intresse hos företagen att ha sommarjobbare, men många tyckte att det var besvärligt att sköta hela processen med intervjuer och urval.

Den hjälpen kan nu i stället kommunen erbjuda och nu spänns bågen högre för 2016.

Den politiska majoriteten har slagit fast att antalet sommarjobb ska växa från omkring 800 som var målet 2015 till 860 i år. Ökningen ska ske främst hos de privata företagen.

– Vår förhoppning är att det ska ge 100 sommarjobb under 2016. De flesta av de företag som var med i fjol vill vara med i år också och samtidigt hoppas vi på fler, säger han.

Kommunen tror att det här kan fortsätta öka rejält i framtiden.

– Kanske skulle det kunna ge mellan 300-500 privata sommarjobb i framtiden, säger han.

Budgeten för de kommunala sommarjobben ligger på tio miljoner kronor.

– Det är lika mycket som under fjolåret, säger Ronny Rönnbäck.