Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satt häktade när hemmet plundrades

De misstänkta Ljustorpsborna i hembränningshärvan satt häktade. Då drabbades de av inbrott i sina hus – som var olåsta.

Nu är männen kritiska till att inte polisen sett till att deras bostäder låstes ordentligt under tiden som de satt häktade.

– Jag har blivit av med värden för drygt 50 000 kronor, säger en av männen i Ljustorp.

Två män från Ljustorp, som misstänks för olika brott i hembränningshärvan, har drabbats av inbrott under perioden som de har suttit häktade i tre månader. En av männen har vid två tillfällen drabbats av inbrott – och han har polisanmält båda.

– Ingen har varit i bostaden så det har stått tomt. Alla sommardäck till olika fordon är borta, en åkgräsklippare, en veteranmoped, en byggsåg, två tv-apparater och en hel del elektroniska saker som dvd och boxar. Det är saker som kronofogden bara har lämnat och värt minst 50 000 kronor, säger mannen som har haft fulla restriktioner i häktet och därmed inte själv kunnat kontakta någon anhörig.

Han är kritisk till polisens agerande.

– Eftersom jag suttit häktad borde jag ha fått hjälp med att se till så att det blev låst, via mina anhöriga. Efter husrannsakan satt bilnycklarna kvar i bilarna och ytterdörren var olåst. En bildörr var öppen så att det regnade in. Det känns fel att polisen bara skiter i allt man äger och har. Jag anser att jag är oskyldig och är ännu inte dömd. Polisen har inte ens inlett någon förundersökning på inbrotten, säger han.

En annan man i Ljustorp, misstänkt för brott, har också drabbats av inbrott.

– Polisen låste ytterdörren inifrån och gick ut genom källaringången, som lämnades olåst. TV:n är stulen, men jag har haft fullt upp sedan jag kom ut ur häktet förra veckan och har inte hunnit kolla igenom exakt vad som försvunnit. Mina anhöriga fick inte ens åka till bostaden för det var avspärrat, säger han.

Domen faller 30 augusti i Sundsvalls Tingsrätt.

Petter Källman, kriminalinspektör:

– Jag kan inte uttala mig i det enskilda ärendet och har ingen möjlighet att kommentera hur det såg ut på platsen. Men rent generellt så försöker vi tillse i den mån det går att återställa bostaden i det skick den var när vi lämnade den. Om vi får en konkret förfrågan från den häktade att kontakta någon anhörig om låsning av bostaden så försöker vi hjälpa till med det, säger Petter Källman.