Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt inte stopp för de som har det svårt i skolan

Komvux har hjälpt många att komma in på arbetsmarknaden, det förstår de flesta. Men hindren för utbildning och jobb börjar långt tidigare för många unga. Den dag man beslutade om att man måste ha godkänt i de tre kärnämnena för att läsa vidare till ett yrke, då försatte man många i en ohållbar sits. Många blev utslagna på ett tidigt stadium och försattes i någon slags skamvrå helt oförtjänt.

Läs också: Ge alla elever samma chans att lyckas

Skoltrötta elever som det brann i för att komma ut i arbete såg nu en framtid på minst fyra år till framför sig innan de fick beträda vuxenlivet, förutsatt att de klarade av allmänna linjen på ett år. Detta blev för många ett svårt hinder, särskilt med vetskapen att det jobb de längtade till egentligen inte krävde mer än möjligen högst ett år i studier i skolbänken för att klara av jobbet hjälpligt.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Att sitta instängd på en skola i minst fyra år till blev och är för mycket för många som har svårt att sitta still i en skolbänk. Under de år som sedan förflutit efter att detta ödesdigra beslut togs, har många förpassats till ett liv under socialtjänstens beskydd vilket i mångt och mycket är politikers men även en del lärares brister på att se till människans natur.

Läs också: Segregation tydlig i Sundsvall – politikerna måste prioritera skolan på riktigt

Att som många gör och slå sig på bröstet och hurtigt säga "att de får väl bita ihop som jag har gjort", hjälper föga dessa människor som på ett tidigt stadium blev urskilda ur flocken bara för icke godkänt i alla kärnämnen. Oduglig och mindervärdig blev starten för många där egentligen andra hellre skulle känt så.

50-talist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel