Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt ner foten om Palestina

Annons

Beundransvärt är Margot Wallströms arbete som utrikesminister. För det första att erkänna Palestina och dess folk som en självständig stat vilket hon gjorde i början av sitt mandat var modigt. Och nu senast hennes påpekande att Israel begår övervåld mot folken i palestinska områden. Vem eller vilka ger Israel rätt att bevaka Palestinas yttre gräns mot omvärlden för att skärma av och förhindra Palestiniernas självklara rätt till handel och annan kommunikation med yttervärlden.

Betänk att Palestina var ett Engelskt protektorat ända fram till efter andra världskriget slut när en del av Palestina avsattes till en judisk stat. Varför kan inte Israeliterna stanna kvar inom sitt tilldelade landområde, varför ockuperar de hela tiden nya markområden och driver undan Palestinierna?

Israel tar ringa våldshandling från enskilda desperata palestinier som svepskäl för militära angrepp i stor skala mot palestinskt territorium. Det är hög tid att världssamfunden sätter ned foten och tillrättavisar Israels ledning. Margot Wallstöm har all rätt att vara kritisk.

Min önskan Margot Wallström är att du nu med ditt visade mod och rättspatos som minister i ett EU land, som Sveriges utrikesminister, tar dig an och erkänner Västsahara som självständig stat. Marockos ockupation av Västsahariska landområden och deras naturtillgångar har skapat stora flyktingläger, givetvis mänskliga lidanden men också stora kostnader för världssamfunden.

Margot Wallström sätt ned foten igen och synliggör Svenskt kurage och rättvisekrav.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel