Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCA:s senaste vapen för att bekämpa granbarkborrarna är hunden Aska

Hunden Aska är SCA:s senaste vapen för att bekämpa granbarksborrarna.
Hon är specialutbildad till att sniffa reda på de eländiga skadeinsekterna.

På Lars-Göran Stridhs skogsskifte i Västerböle, söder om Matfors, har malinoisen Aska och hennes hundförare Annette Johansson ett uppdrag att söka upp granbarkborrar.

Annette Johansson är namnet bakom företaget Snifferdogs Sweden, ett företag som arbetar med utbildning av specialsökhundar.

– Sommaren 2008 fick jag frågan av en skogsägare om inte hundar kunde hitta dessa eländiga granbarkborrar. Där föddes idén och jag började ta reda på så mycket jag kunde om dessa skadeinsekter, säger hon.

Hon är nu sedan 2014 försökstekniker på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, där hon jobbar med ett fyraårigt forskningsprojekt som handlar om "Hund mot Skogsskada". Projektet innebär att undersöka vilken specifik doft en viss skogsskada avger och att träna hundar att lokalisera denna doft.

– En utbildad granbarkborre-hund har visat att de med hjälp av sitt luktsinne kan upptäcka och lokalisera en nyangripen gran på ett avstånd av drygt 100 meter, säger Annette.

Det tar inte lång tid efter det att Annette gett Aska i uppgift att börja söka som hon ställer sig och markerar på en gran. Annette får av markägaren lov att börja karva i barken och ut kommer en granbarkborrehane med två honor.

– Hundar hittar nya angrepp på till synes friska och gröna granar, där ett mänskligt öga går bet. Det gäller att hitta djuren så tidigt som möjligt för efter två till tre veckor lämnar föräldradjuren trädet för att lägga en syskonkull i ett annat träd och på så sett dör fler träd, säger hon.

Det var för cirka en månad sedan som Johan Blomqvist, marknadschef på SCA, Medelpads skogsförvaltning, först fick höra talas om att man kunde söka granbarkborrar med hjälp av hundar.

– Vi ser det här som ett kostnadseffektivt hjälpmedel i jakten på granbarkborren. Hittar man ett angripet träd i tid så behåller det sitt virkesvärde, om man avverkar det och förhindrar även att fler träd i samma område blir angripna, säger Johan Blomqvist.

Annette Johansson och hennes två malinoiser Aska och Hiro ska nu jobba åt SCA skog i några veckor.

– Det här är en tjänst som vi kommer att erbjuda våra skogsägare kostnadsfritt om de skriver avverkningskontrakt med SCA, som åtgärdar skadorna som granbarkborrarna vållat, säger Johan Blomqvist.

En hund kan söka igenom cirka tio hektar mark på en timme, beroende på terräng, vind och hur mycket angrepp det finns i området.

Läs mer: Varnar för nya angrepp från granbarkborren i vår: "Skogsägare måste vara uppmärksamma"