Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCA:s vd har hittat olja i Ryssland

SCA:s nye vd Jan Johansson har hittat olja i Ryssland. Han är delägare och ordförande i svensk-ryska Petrosibir, som äger en koncession i Basjkirien. En annan delägare i bolaget är Ingvar Kamprad, uppger Dagens Industri.

Jan Johansson gick in i bolaget med privata medel i höstas, under sin tid som VD för Boliden.
Totalt satsade 30 svenska investerare 56 miljoner kronor i Petrosibir, uppger nättidningen E24.
Kapitalet var nödvändigt för att starta prospekteringen, sedan bolaget fått licens för att börja borra efter gas och olja.
Området kallas Rustamovskoye-blocket, och ligger 33 mil nordost om Basjkirias huvudstad Ufa.
För att starta oljeproduktion behövs ytterligare 100 miljoner kronor.
Nobel och Sovjet
Chanserna att hitta olja i området har bedömts som goda sedan 1960-talet, då fyra av fem hål i området visade på fynd, men någon produktion kom inte igång under Sovjettiden.
Basjkirien har redan en producerande oljeindustri, reserverna i just det här området uppskattas till minst 24 miljoner fat.
Familjen Nobels oljeföretag var där för att leta olja redan för 100 år sedan, men tvingades lämna tillgångarna i samband med ryska revolutionen.
Men när Petrosibir började borra nu i vinter blev det fullträff direkt.
Olja i första hålet
Vi har nu borrat färdigt det första prospekteringshålet och har preliminära flödestal som visar att den här brunnen är kommersiell, säger Petrosibirs vd Robert Karlsson till Dagens Industri.
Innan de definitiva testresultaten är klara om ett par månader vill han inte säga hur många hundra fat om dagen brunnen kan flöda, men han räknar med att det är tillräckliga mängder för produktion.
Det kan ta ett år innan bolaget har nödiga produktionstillstånd och utrustningen är på plats.
Närmast kommer Petrosibir att genomföra en emission och notering av bolaget för att finansiera utbyggnaden och nya borrningar i området, men också för att prospektera nya licenser.
Fakta: Fakta: Basjkirien
Fakta: Petrosibir

Basjkirien ligger sydväst om Uralbergen och ingår i den ryska federationen.
Landet har fyra miljoner invånare och en yta på 140 000 kvadratkilometer.
Huvudstaden heter Ufa.
Bolaget startades av investmentbolaget Alpcot Capital Management.
De största aktieägarna är Corso Holding SA (25 %), Giamore Resources (12), SEB (9), SOFA (7), East Vision SA (6), HSH Nordbank Securities SA (5) och Ildar Yulbarisov (5 %).
I styrelsen sitter Jan Johansson (ordf), Peter Geijerman, Robert Karlsson (vd), Cheddi Liljeström och Katre Saard.