Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCA satsar 50 miljoner i pilotanläggning för biodrivmedel

SCA investerar 50 miljoner i en pilotanläggning för produktion av biodrivmedel och kemikalier från svartlut, som ska ligga utanför Umeå.

Anläggningen kommer att byggas vid SCA:s förpackningspappersbruk Obbola utanför Umeå. Anläggningen kommer att använda svartlut som råvara för att producera ligninolja som sedan förädlas till biodrivmedel och kemikalier. Svartlut är en biprodukt av fabrikens produktion av sulfatmassa.

– Det här är en pilotanläggning där vi ska testa processens potential och utvärdera tekniken. Vi ser dock stor potential i möjligheterna att kunna producera biodrivmedel som kan ersätta diesel eller bensin i vanliga fordon, säger Mikael Källgren, vd i SCA Energy, i ett pressmeddelande.

Projektet har beviljats 11 miljoner i bidrag från Energimyndigheten. Anläggningen kommer att byggas under 2016 och väntas vara i drift 2017.

■■ Äntligen! Nu finns Sundsvalls Tidning som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!