Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCA stänger pappersmaskin

SCA stoppade i måndags en av sina pappersmaskiner tills vidare.

– Det höga elpriset gör att den produktionen nu går med förlust, säger Kristina Enander, platschef på Ortvikens pappersbruk.

I slutet av förra veckan började Ortviken anpassa produktionen till de högre elpriserna genom att låta den egna massaproduktionen stå på dagarna när elen är dyrare.

Men sedan dess har elpriset stigit kraftigt. I fredags kostade spotpriset på den nordiska elbörsen Nordpool i snitt 72 öre per kilowattimme, i går var snittpriset 1:24 kronor och i dag, tisdag, kostar den el som förbrukas i snitt 1:33 kronor. Nästan dubbelt så mycket som i fredags, som redan det var ett högt pris.

– Därför har vi beslutat att låta PM2 stå, åtminstone ett dygt, sedan får vi se hur det utvecklas, säger Björn Lyngfelt, informationschef för SCA Forest Products.

Även i början av året tvingades SCA stoppa PM2 några gånger på grund av de höga elpriset i januari-februari. Företagets kritik mot landets energiförsörjning var hård.

– Men man ville inte tro att vi skulle råka ut för det här även i vinter, suckar Kristina Enander.

SCA har förstås bundna avtal för en stor del av den el man förbrukar, men en del köps till rörligt pris och det är den som nu påverkas. Genom att stänga den mindre PM2, som tillverkar vanligt tidningspapper, så slipper Ortviken de värsta marginalkostnaderna.

Nästa steg vore att även stoppa PM5, som också tillverkar vanligt tidningspapper (dessutom har Ortviken två pappesmaskiner som gör finare LWC-papper).

– Men i dagsläget är det inte aktuellt och jag hoppas inte att vi ska behöva ta till det. Vi måste också kunna förse kunderna med papper, säger Kristina Enander.

Lagren hos Ortviken och kunderna är heller inte så stora att man skulle klara ett längre stopp för både PM2 och PM5.

– Nej, några dygn skulle gå, men sedan skulle det bli problem.

I fredags stoppade Rottneros en del av sin massaproduktion, också på grund av det höga elpriset.