Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCA varnar för att det kommer lukta illa från Östrand – igen

SCA gick under måndagseftermiddagen ut med information om att de kommer släppa ut illaluktande gaser igen, och att det kommer pågå under ett par timmar på måndagseftermiddagen. Senare på kvällen meddelade de att jobbet med att få igång produktionen igen ännu pågår.

Under den tidiga måndagsmorgonen spred sig en obehaglig lukt över Sundsvall och Timrå.

Det beror på att det uppstått driftproblem under helgen när en ny del av Östrandsfabriken, indunstningen, tagits i drift.

– Det har varit driftproblem där i helgen och det släpper ut en gas som luktar förfärligt, sa Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör på SCA under morgonen.

Läs också: Haveri på Östrandsfabriken sprider odör – ligger som ett lock över staden: "Luktar förfärligt"

Senare under måndagen har SCA meddelat att de måste avlufta ytterligare illaluktande gaser i arbetet med att återställa processen. Det kan alltså lukta illa igen, vilket beräknas pågå under ett par timmar.

Gaserna är visserligen obehagliga till sin karaktär, men är inte farliga.

SCA beklagar den uppkomna situationen.

Vid 19-tiden meddelade Björn Lyngfelt att arbetet med att byta ut en pump ännu pågår, men att man lyckats undvika att släppa ut ytterligare illaluktande gas. Han meddelar att när man tar den nya pumpen i drift, troligen under kvällen eller natten, kan det komma att lukta illa igen under begränsad tid.

– Vi har duktigt folk på plats och de jobbar på för fullt.

TV: Se måndagsmorgonens livesändning från Östrand, som släppt ut illaluktande gaser som spred sig över Sundsvall och Timrå.