Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCA vill bygga vindkraftpark i Lillsela

Närboende har skrivit brev till kungen och statsminister Stefan Löfven. Men inget verkar hjälpa. Nu söker SCA tillstånd hos länsstyrelsen att etablera en vindkraftpark i Lillsela väster om Hälledal.
Det handlar om totalt 18 vindkraftverk upp till 220 meters höjd.

Annons

SCA energy äger det aktuella markområdet där det finns en stor potential för vindkraft. Härnösands kommun har pekat ut området i sin översiktsplan och inga riksintressen störs. Den årliga produktionen motsvarar 9000 eluppvärmda villor.

Området angränsar till ett annat stort vindkraftprojekt som Eon driver med arbetsnamnet Björnlandshöjden. Där finns planer på att sätta upp 55 vindkraftverk. Kommunfullmäktige i Härnösand och Kramfors har redan tillstyrkt dessa planer.

En aktionsgrupp mot planerna har bildats. Enligt närboende innebär SCA:s planer en fördubbling av ytan på vindkraftsområdet jämfört med vad som utpekas i kommunens översiktsplan. Dessutom kommer några byar att bli inklämda mellan två vindkraftparker, anser de.

Det är länsstyrelsens miljöprövningsdelegation som nu ska pröva SCA:s tillståndsansökan. Om det blir klartecken räknar de med en byggstart år 2018 eller 2019.