Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scandal Play död – Bosse Eklöf minns sin evige vän: "Han betydde oerhört mycket"

Han var inte bara en häst. Han var en vän och kollega.
Scandal Play har gått bort, 25 år gammal. Bosse Eklöf är i sorg.
– Han betydde oerhört mycket för mig, säger Eklöf som inte tagit in att hans bästa häst någonsin inte längre är med oss.

Han var inte bara en av Sveriges mest folkkära hästar, Scandal Play var så mycket mer för Bosse Eklöf. En vän, en kollega och någon som alltid levererade. Oavsett distans, väder och bana.

Men nu har Scandal Play sprungit för sista gången. I dag föll han ihop, i sin hage, i den varma höstsolen. När Bosse Eklöf mottog beskedet kunde han inte riktigt greppa vad som hänt.

– Jag fick beskedet när jag jobbade så det har inte landat än. Han betydde oerhört mycket för mig, i början av min karriär som kusk och tränare. Han tog mig till stora framgångar som gjorde att jag fick köra andra hästar. Det var en reporter som sa de till mig för många år sedan: "Ni kanske betyder lika mycket för varandra?". Och det var så vackert sagt, för det var verkligen så, säger Bosse och fortsätter.

– Jag är tacksam och nöjd över att han var min häst. Det händer än i dag att jag tittar på gamla klipp på oss två tillsammans.

I sex år, mellan 1995 och 2001, körde Bosse Eklöf Scandal Play. De skördade enorma framgångar tillsammans och av de 12 miljoner Scandal Play sprang in under karriären var Bosse med och tog hem 11 av dem.

Det var två perfektionister, i en oslagbar symbios.

– Han vann många fina lopp på ett så bra sätt. Han var en perfektionist, han gjorde sitt jobb tills han var först och sedan slog han av på takten. Jag blev skiträdd många gånger att man skulle tappa segrarna, men han var klar när han låg etta. I ledning var han oslagbar, han förlorade en eller två från ledning. Han vann oftare i svåra lägen också vilket var imponerande. Sedan hade han tre raka segrar i Silverhästen och det är bara en häst i travhistorien som lyckats med det och det var på 60-talet. Måste jag säga ett minne som står ut, när vi fungerade som bäst, så säger jag 1999, Olympiatravsfinalen. Det är det bästa loppet vi gjort, minns Bosse Eklöf.

Scandal Play blev 25 år. Travsverige är i sorg. Bosse Eklöf sörjer och minns de där dagarna när de tillsammans var bäst.

– Jag har kört hästen drygt 100 gånger och vunnit 35 lopp. Nästan alltid i V75 eller stora lopp. Han vann på alla distanser, tre kilometer, tung bana, isbana och kort distans. Det spelade ingen roll för honom. Han var en komplett häst.

Inom kort kommer Scandal Play begravas. Ägaren Lars Marklund, som senast såg honom vid liv, har planerat att Scandal Play ska ligga i hagen.

– Jag har bokat en grävare, och han får en bra begravningsplats i den stora hagen - där han varit så länge han har varit hos mig i alla fall, säger han till SportExpressen.

SE MER: Veckans travsurr: "Svårstoppad favorit"