Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schymbergmonumentet på plats på Alnön

Det heter "Monumental musik - till minne av Hjördis Schymberg".
Efter många års väntan på en åminnelse av hovsångerskan från Alnön är nu monumentet på plats. Och det blev ett jättepiano.

Hjördis Schymberg var under 30-, 40- och 50-talen Stockholmsoperans ledande lyriska sopran och koloratursopran. Hon sjöng mer än hundra föreställningar med Jussi Björling och var för många, till exempel Birgit Nilsson, stor idol och förebild.

Men det var på Alnön hon föddes, växte upp och fick sin grundläggande skolning i sång och musik, och det var där hon på äldre dagar donerade sitt barndomshem till att bli en kursgård, en växtplats för nya musiker och sångare. Länge har det talats om ett monument över henne, och 2014 beslutade kultur- och fritidsnämnden att avsätta medel för en konstnärlig gestaltning i form av ett sådant monument.

Nu har det kommit, placerat i anslutning till busshållplatsen vid Vi centrum. Arbetena med att förankra det pågår som bäst. Och det är inte en traditionell byst av sångerskan, utan ett modernt verk - ett piano i en ovanlig position.

– Det var en lek med monumentet som form, där jag har försökt föra in en sorts samtid. Var tid har sitt sätt att uttrycka konst, och jag ville gestalta subtilt, mer hennes gärning än hennes person, säger konstnären Fredrik Norén.

Hans förslag valdes ut efter att flera förslag kommit in. Även konstnärliga utsmyckningar ska i dag föregås av en offentlig upphandling, där flera konstnärer lämnade sina idéer och ett par av dem ombads presentera skisser. Den som slutligen fick uppdraget var Fredrik Norén.

Uppdraget var, enligt t f museichef Daniel Unnis, som deltog i gruppen som valde verket, att göra ett monument, och ingen av de skisser som kom in var en traditionell porträttskulptur. Fast Hjördis Schymberg inte var pianist får pianot stå som symbol för all musik.

– Det här verket är dels tydligt så att man kan se vad det är, dels syns det bra. Vi fastnade också för att den hade en starkt symbolisk koppling till musiken och Hjördis Schymbergs karriär. Med det får vi ett verk som håller konstnärligt i vår tid, inte bara en avbildning av någon som har funnits, säger han.

Fredrik Norén bor i Lund och har ingen koppling till Alnön eller Sundsvall tidigare.

– Den kopplingen uppstår just nu. Lagen om offentlig upphandling är bra på så vis att den ger en konstnärlig genomströmning när konstnärer söderifrån får göra avtryck i norr och vice versa, säger han.

Invigningen av verket sker den 30 juli 12.00 i samband med Schymbergsstiftelsens masterclassdagar i sångerskans barndomshem i Gustavsberg på Alnön.