Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schymbergstipendiaten sjunger på Alnön

På lördag den 4 juli ger årets Schymbergstipendiat Malin Hartelius konsert i Alnö kyrka. Inte bara Hjördis Schymberg utan också Jussi Björling uppmärksammas via hovsångerskan Kerstin Meyer.

Malin Hartelius är vanligen verksam vid Zürichoperan och sällan synlig hemma i Sverige.

– Men hon har sagt att om hon skulle ge konsert i Sverige så skulle det vara för Schymbergstiftelsen, säger Margareta Karlman från stiftelsen.

När Jussi Björling-sällskapet också ville ha Malin Hartelius till sin Björlingfestival i Voxna kunde det därför lösas genom att de båda sällskapen samarbetar. Resultatet blev dels "Pärlor från romansernas och operans värld" med Malin Hartelius och pianisten Matti Hirvonen i Alnö kyrka på lördag 18.00, samt medverkan av Malin Hartelius vid Jussi-festivlan i Voxna den 6 juli. Dessutom håller Jussi-festivalen en Schymbergdag den 7 juli i Voxna.

– Hjördis Schymberg och Jussi Björling sjöng ju 129 operaföreställningar tillsammans, säger Margareta Karlman.

Också hovsångerskan Kerstin Meyer, som tidigare varit engagerad av Schymbergstiftelsen, medverkar med att berätta om sina två kolleger Schymberg och Björling.

Att Schymbergstipendiaterna ger en oarvoderad tackkonsert i Sundsvallstrakten är inget som stipendiet kräver. Traditionen har uppstått av sig själv genom 2011 års stipendiat Marianne Hellgren Staykow. Hon tog initiativet och har sedan vid ett flertal tillfällen tagit med sig kolleger från Stockholmsoperan, där Hjördis Schymberg var ledande lyrisk sopran och koloratursopran i decennier, och gett operaaftnar i Sundsvall.

I höst sker just en sådan den 28 november i samarbete med Nordiska Kammarorkestern, som då också firar sitt 25-årsjubileum.