Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD är ett symtom på att samhället inte mår bra

Är det invandrarna som hotar välfärden? Ja, säger allt fler svenskar utan att bry sig om att undersöka saken.

Vilka invandrare är det som har beslutat att marknaden ska tillåtas gå före mänskliga behov? Vilka utrikes födda är det som har beslutat att sälja ut offentligt ägd egendom? Vilka nysvenskar är det som spritt myten om den bidragsberoende svensken? Vilka utlänningar är det som lägger ner företag och flyttar produktionen till så kallade låglöneländer? Vilka flyktingar är det som slaktat pensionssystemet och nu spelar rysk roulett med de nuvarande och de kommande pensionärernas framtida pensionspengar? Vilka utlänningar har bestämt att EMU:s budgettack är något eftersträvansvärt? Fundera ett slag på de här frågorna är ni snälla.

Att ställa olika grupper mot varandra är ett enkelt sätt att rädda sitt eget skinn. Det är en av de mest tydliga lärdomar vi kan dra av historien. De som är historiskt bevandrade och de som har levt en god stund här på jorden, kan säkert känna igen de vindar som nu väckts till liv, vindar som legat i träda i många år, i stora delar av Europa, men som nu bärs fram av dem som säger sig stå upp för folkens väl.

I dag är det många ”svenskar” som tror att de räddar landet från ett totalt haveri genom att ge slipsfascisterna i SD sitt stöd. I dag riktas vreden och hatet mot invandrare, i morgon mot kommunister och socialister, i övermorgon mot fackföreningar, funktionshindrade etcetera.

Det gäller att stå emot, att göra motstånd. Att bara bekämpa SD och deras politik räcker inte; SD är inte sjukdomen i sig utan mer ett tydligt symtom på att samhället inte mår bra. När klyftorna tillåts öka så lavinartat som de de facto har gjort i Sverige, under 35 års tid, så ökas också motsättningarna i samhället. För att bekämpa SD och högerextremism måste vi även bekämpa den allmänna högerpolitiken som förs. Det duger inte med att hålla tal om att kärleken ska segra, det behövs kärlek, men utan rättvisa och solidaritet kommer hatets plantor, som nu spirar ogenerat i allt fler människors trädgårdar, att fortsätta växa, för att till slut slingra sig runt oss. Då är det för sent att agera, men fortfarande är det långt till att det ska vara för sent.

”Ett bättre Sverige för alla” säger politikerna. Den parollen ställer jag mig inte bakom. Ett bättre Sverige för det stora flertalet och ett sämre Sverige för överklassen vore en bättre paroll.

Peter Tjernberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel