Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD: Förbjud import av utländsk mat som inte lever upp till svenska krav

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Sverige har i sommar drabbats av den värsta torkan i mannaminne. Torkan gjorde att det inte gick att få fram tillräckligt med foder till djuren, återväxten på betesmarken var dessutom obefintlig. Risken för vattenbrist är fortfarande stor speciellt för oss med egna brunnar. Spannmålsodlarna drabbas också av torkan med skördar på i bästa fall 50 procent av normalt.

Har vi inte foder måste vi skicka djuren till slakt, men problemet är att slakterierna inte tar emot fler djur än de kan sälja. Alternativet då fodret är slut och väntetiden hos slakteriet är 6-7 månader är att betala för nödslakt och låta friska djur gå till destruktion. I förlängningen får vi dessutom kraftigt sänkta priser på slaktdjur och kalvar vilket ytterligare försämrar en redan pressad ekonomi.

Men det är egentligen inte torkan som är grundproblemet för lantbruket utan mer politikernas avoga inställning till svensk livsmedelsproduktion med utspel som att sluta äta kött, höga skatter och regler som ger ökade kostnader i produktionsledet. Regler som gör svensk mat så dyr att kommuner och landsting av kostnadsskäl köper in mat som svenska bönder fått böter och djurförbud för om den producerats här.

Det talas om att höja den svenska självförsörjningsgraden på livsmedel som i dag ligger på cirka 48 procent, då vi i stället borde vara helt självförsörjande då det gäller mejeriprodukter och kött. Men regeringen verkar sakna vilja och förmåga att göra något. Under tiden väller det in livsmedel som är producerade på ett sätt som är långt ifrån svenska regler då det gäller antibiotikaanvändning, djuromsorg med mera.

Ett importstopp på kött är ett snabbt och effektivt sätt på kort sikt, kanske kombinerat med ett transportstöd för foder.

Nu måste politikerna visa handlingskraft, att tillsätta utredningar hjälper inte. Ett importstopp på kött är ett snabbt och effektivt sätt på kort sikt, kanske kombinerat med ett transportstöd för foder. På längre sikt måste svenska lantbrukare få möjlighet att konkurrera på schyssta villkor med importen, och naturligtvis ska inte livsmedel som inte är producerade enligt svenska regler och krav få säljas i landet.

Sverigedemokraterna vill stödja lantbruket bland annat med kraftigt sänkt skatt på diesel, en djurvälfärdsersättning till svenska mjölkbönder och förbjuda import av livsmedel som inte är producerade enligt svenska krav på djurvälfärd, antibiotikaanvändning etcetera. Reformer som är relativt billiga för statskassan men kan göra stor skillnad för den enskilde lantbrukaren.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sverigedemokraterna är dessutom det parti som mest av alla värnar om svensk landsbygd, med sänkta skatter på bensin och diesel, bättre vägunderhåll både sommar som vinter och ett höjt reseavdrag. Vi säger nej till nationalekonomiskt oförsvarbara höghastighetsbanor mellan storstäderna i södra Sverige. I stället vill vi åtgärda kapacitetsbristen på järnvägen genom bättre underhåll och kostnadseffektiva strategiska utbyggnader av befintliga banor.

Särskilda bostadslån till personer på landsbygden och stöd till hushåll som drabbas av stora kostnader för miljöanpassning av avlopp är andra förslag.

Erik Thunefors (SD)

riksdagskandidat Västernorrland

Läs också:

► [+] Åtgärdspaket till svenska lantbrukare på nästan en kvarts miljard

► [+] Kusligt vältajmat om historisk torka: "Hade vi levt under samma förutsättningar som under 1868 hade människor svultit ihjäl"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel