Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD föreslår redan genomförda åtgärder för landsbygden

Replik på "Bensinskatten blev ett nytt svek mot landsbygdens invånare", ST 20 januari.

I sin debattartikel berömmer Anders Forsberg (SD) sig själv över partiets nyvunna intresse för landsbygdsborna. Stora ord från ett parti som lagt mattan för tidigare mandatperiods budgetunderskott som regeringen idag tvingas att hantera. För i riksdagen har SD istället för oro om landsbygdsbor och fattiga medborgare varit med och sänkt skatten i omgångar för banker och för rika i storstadsområdena.

Landsbygden fyller en oerhört viktig roll i Sverige. En tredjedel av Sveriges befolkning bor i landsbygdskommuner och av Sveriges företag har 37 procent sin verksamhet i landsbygdskommuner. Vi socialdemokrater ser vikten av en fortsatt stark landsbygd. Regeringen har därför tillsatt en parlamentarisk utredning över blockgränserna med uppgift att lämna förslag till en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. Men regeringen bedriver redan nu en aktiv landsbygdspolitik och kan presentera en rad förändringar på området.

1. Småföretagares sjuklönekostnader: Ett nytt högkostnadsskydd infördes för över ett år sedan. För de minsta företagen träder högkostnadsskyddet i kraft redan efter två sjukdagar. Övriga sjukdagar för företag i denna klass betalas full ersättning ut automatiskt.

2. De gröna näringarna: Landsbygdens villkor och de gröna näringarna utgör kärnan för vår politik. Därför har vi sett till att skatter på diesel och fotogen för jord- och skogsbruket har sänkts.

3. Livsmedelsstrategi: Regeringen arbetar för att ta fram en nationell livsmedelsstrategi som omfattar hela livsmedelskedjan. Mål för arbetet är att öka sysselsättningen, produktionen, exporten, innovationskraften och lönsamheten i livsmedelskedjan, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås.

4. Regional tillväxt: Regeringen har beslutat att fördela sammanlagt drygt 1,1 miljarder kronor för regionala tillväxtåtgärder som näringslivsfrämjande och sysselsättningsskapande insatser.

5. Kommersiell service: 35 miljoner kronor per år under perioden 2016–2019 ges som stöd till kommersiell service i de glesbygdsområden som är särskilt sårbara och utsatta.

6. Nyindustrialisering: Regeringens håller på att ta fram en nyindustrialiseringsstrategi som fokuserar på att stärka företagens förutsättningar att klara av den snabba omställning som digitaliseringen, kompetensförsörjningskrav och ökade hållbarhetskrav innebär för industrin.

Listan kan göras lång, men klart är att Sverige äntligen fått en regering som bryr sig om landsbygdens villkor och framtid. Forsberg (SD) verkar inte riktigt ha koll på läget utan föreslår åtgärder som redan har genomförts. Till detta tillhör han ett parti som i sin senaste budget vill se stora nedskärningar inom välfärden på ofattbara 90 miljarder(!), vilket motsvarar 163 000 undersköterskor, 66 000 barnskötare och 61 000 vårdbiträden fram till och med 2019. Nedskärningar som inte minst kommer drabba landsbygdsborna.

Till sist har Sveriges riksdag över blockgränserna kommit överens om att Sveriges fordonsflotta ska vara fossilfri år 2030. Samtliga regeringar oavsett politisk färg har sett att den viktigaste åtgärden för att nå målet är priset på fossila bränslen. Dessutom har bilar blivit allt mer bränslesnåla, oljepris har sjunkit och det kommer fortsatt vara billigt med bensin jämfört med de senaste åren. Med intäkterna kan regeringen nu genomföra ovanstående reformer som än mer gynnar en levande landsbygd.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Jasenko Omanovic (S)

Riksdagsledamot från Västernorrland och ledamot i Trafikutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel