Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD, partiet som går stärkt ur alla skandaler


Inget annat svenskt parti hade överlevt de skandaler Sverigedemokraterna skakats av.

Annons

Åtminstone hade inte Socialdemokraterna eller Moderaterna gått stärkta ur striderna och ökat sina opinionssiffror genom att enskilda riksdagsledamöter gått bärsärk på stan, misstänkts för skattebrott, hamnat i spelmissbruk, uppviglat till mordbrand i sociala medier, gjort rasistiska utfall offentligt, belönat partitoppen ekonomiskt och offrat såväl ungdomsförbund som gräsrotspolitiker – listan på fabulösa övertramp, misstänkt brottslighet och maktfullkomlighet kan göras hur lång som helst.

Läs mer: SD tillhör den härskande klassen

Hur kan det komma sig?

SD är ett parti som har hög svansföring i debatten kring brottsutvecklingen i landet. Lösningarna är ofta enkla: Fler poliser och hårdare straff. Häng ut förövarna och släng ut dem om de kommer från ett annat land.

Självfallet har partiets företrädare hängt på den senaste debatten om sexuellt ofredande och övergrepp på unga kvinnor på krogar och festivaler. Hittills är det få av offren som tacksamt tagit emot stöd och hjälp av anhängare som annars just önskar att feminister, kvinnliga opinionsbildare och politiker borde gruppvåldtas. Här om dagen var det till exempel fritt fram att uppmana till mord på vår utrikesminister på partiets officiella Facebooksida.

SD-politikers taktik har hittills varit att ge en offentlig bild av att de är misshandlade av etablerad media och att deras egna "alternativsajter" är de enda som ger den sanna bilden av såväl partiet som samhällsutvecklingen.

Ligger det något i den bilden?

Om enskilda journalister skulle avstå från att rapportera om problem som uppstår med invandringen med hänvisning till att det gynnar SD, är naturligtvis omöjligt att svara på. Men att det på varje redaktion skulle ha gått ut en sådan publicistisk bulla är rena konspirationsteorierna.

De pressetiska reglerna styr, den journalistiska kunskapen vägleder och framför allt: De flesta journalister och publicister har som rättesnöre att granska makten och ställa sig på den svages, förfördelades sida.

Det kan uppfattas som gammeldags, men nog vore det en märklig ordning om journalistkåren bytte fot och började jaga dem som befinner sig längst ner på samhällsstegen, med minst inflytande och minst ekonomisk status.

Att ledande Sverigedemokrater har gjort utfästelser om vad som kommer att hända när de får makten, till exempel ska alla polischefer sparkas, verkar inte heller förskräcka.

Självfallet måste media och de andra politiska partierna ägna sig åt självrannsakan. Ända sedan frågan ställdes i SVT till Jimmie Åkesson: Hur mycket invandring tål Sverige?, har partiet fått ägna sig åt sin favoritretorik. I partiledardebatt efter partiledardebatt.

Och ute i kommunerna sitter partiets ledamöter tysta. De har ingen uppfattning om vare sig budgetunderskott, bostadsbyggande äldreomsorgsplatser eller vindkraft.

På vissa borgerliga ledarsidor uppmanas till samtal med SD, i vissa kommuner kanske, men bara kanske, bjuds partiet in i styrande minoriteters stugvärme.

Under tisdagen och onsdagen ska Södertörns tingsrätt avgöra huruvida riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) gjort sig skyldig till grovt skatte- och bokföringsbrott.

Bakgrunden till åtalet är: Erik Almqvist (som partiledningen var tvungen att offra efter järnrörsskandalen) fick ett miljonarvode från SD. 3,75 miljoner kronor plockades 2012 från Sverigedemokraternas valfond, pengar som härstammat från bland annat Sverigedemokraternas lokalföreningar för att finansiera valrörelser. Miljonerna slussades över från partiet till Sverigedemokraternas bolag Blåsippan AB där Jimmie Åkesson satt i styrelsen.

Erik Almqvist stack till Budapest där han hittade sitt politiska samarkand, vilket ingalunda betyder att han släppt greppet om svensk politik och SD. Tvärtom.

Men det förskräcker förmodligen inte heller.

Om Kinnunen fälls riskerar han fängelse. Det påverkar självklart hans egen politiska karriär. Men drabbas partiet?

Läs gärna: Det här handlar järnrörsaffären om