Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD:s politik varken gratis eller seriös

Annons

Sverigedemokraternas budget utgår från oseriösa besparingar och fantasier om politikens effekter samtidigt som de låtsas som att deras reformer är gratis. Förutom att deras politik skulle innebära stort lidande så är den djupt oseriös.

SD vill ”stänga gränsen” och minska flyktinginvandringen med 95 procent, men säger inte hur. Enda möjligheten är att med ungerska metoder försvara sig mot flyktingar med tårgas, rakbladsstängsel och militarisering. I Sverige är det dessutom lätt att ta sig över Östersjön. För att stoppa människor innan gränsen skulle man behöva sänka eller mota tillbaka båtar.

Även bortsett från det grymma i åtgärderna så är det inte gratis. SD:s retorik skulle kräva många miljarder till kustbevakning, rakbladsstängsel och militarisering. Sådana satsningar saknas i deras budget.

SD minskar också Migrationsverkets anslag med tre fjärdedelar. Mer än hundratusen personer väntar på besked om asyl. De skulle få vänta mycket längre med dessa neddragningar. Samtidigt minskar de anslagen för boende och ersättningar till asylsökande med 90 procent, så merparten av dessa personer skulle stå utan både boende och inkomst. För dem finns varken plan eller finansiering. Vill SD att de ska bo på gatan?

Ett alternativ skulle vara att avvisa dem direkt utan att pröva deras asylskäl. Det skulle dock vara svårt att få andra att ta emot dem, och inte heller utvisningar är gratis. Det skulle krävas många miljarder till avvisningar. Men SD föreslår exakt lika mycket pengar till detta som regeringen.

Slutligen tror SD att om man stoppar invandringen så kommer "integrationsprocessen att ske per automatik”. Det är naivt och visar på en fundamental oförståelse för de utmaningar som finns på arbetsmarknaden. Det krävs många reformer för att etableringen ska bli snabbare och billigare. SD varken vill eller försöker ta ansvar för detta.

SD:s förslag är oseriösa, ogenomtänkta och verklighetsfrånvända. De vill spendera pengar som inte finns. Deras budget kan avfärdas som en naiv fantasi.

Emil Källström (C)

Riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson

Johanna Jönsson (C)

Riksdagsledamot och migrations- och integrationspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel