Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD:s toppnamn gift med filippinska

Sverigedemokraten och kriminalinspektören Mats Hellhoff är gift med en filippinsk kvinna.
Samtidigt vill SD "kraftigt begränsa" anhöriginvandringen.
– Jag ansluter mig till partiets uppfattning, skriver Mats Hellhoff i ett mejl.

Polisen Mats Hellhoff från Sundsvall toppar SD:s valsedel till landstinget. Han finns också med på listorna för kommun och riksdag.

När ST når Mats Hellhoff vill han inte svara på frågor på telefon.

– Har du frågor om mitt politiska engagemang får du mejla, säger han.

Vad anser du om anhöriginvandring?

– Reglerna avseende anhöriginvandring behöver stramas upp och alla undantag från försörjningskravet (se faktaruta) måste bort, skriver Hellhoff.

Mats Hellhoff träffade sin filippinska fru 2010. Paret gifte sig i april 2012 och ett drygt år senare flyttade hustrun med sin dotter till Sverige och Sundsvall. I januari beviljade Migrationsverket hustrun ett tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd.

Är ditt äktenskap med en filippinsk kvinna förenligt med SD:s åsikter om anhöriginvandring?

– Ja!

Kan du förstå att en del kan tycka att det är anmärkningsvärt att en sverigedemokrat som vill strama upp anhöriginvandringen själv har en anhöriginvandrad make/maka?

– Nej, egentligen inte. Ingen i partiet eller någon som känner till vår politik tycker att det är det minsta anmärkningsvärt att en sverigedemokrat är gift med en utländsk medborgare och att den personen fått uppehållstillstånd på anknytningsskäl.

På sin hemsida skriver Sverigedemokraterna att de vill begränsa anhöriginvandringen kraftigt. Enligt partiet måste det ställas "tydliga krav" på anhöriga som vill invandra, och regler för anhöriginvandring ska utformas så att den inte bidrar till "ökad segregation eller andra sociala och ekonomiska problem".

– Vi vill att alla ska omfattas av självförsörjningskravet. Vi vill också se över regelverket för hur nära anknytningen till personen i Sverige är och införa en åldersgräns på 24 år vid äktenskap, säger Martin Kinnunen, partiets pressansvarige.

På sikt vill SD minska asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent.

Hellhoff har följt SD:s politik i tio år och började engagera sig i partiet för två år sedan. Han har representerat partiet vid #sundsvalltycker, när politikerna har debatterat sjukvård och skola.

– Anledning till att jag valde Sverigedemokraterna var att det inte fanns något annat, skriver han.

Han är intresserad av migrationspolitik och är för en asylinvandring i nivå med exempelvis Finland, där man tar emot betydligt färre flyktingar än i Sverige. Han vill också bland annat skärpa brottsstraffen, få till obligatorisk utvisning av utlänningar som har begått brott och avtjänat sitt straff och är skeptisk till EU. Lokalt är han engagerad i frågor som rör den äldre befolkningen och glesbygden.

Förutom att toppa landstingslistan står Mats Hellhoff på plats elva på SD:s valsedel till kommunfullmäktige och på plats 67 på en av partiets valsedlar till riksdagen.

Även Johhny Skalin har en anhöriginvandrad fru, som ST har skrivit om tidigare.