Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD: Sätt press på kommunerna i stället för att jaga folk på landsbygden

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har finansierat ett forskningsprojekt kring enskilda avlopp som resulterat i rapporten "Bedömning av självrening och retention i mark vid prövning av små avlopp – smittskydd och fosfor". En rapport som visar att fosfor från enskilda avlopp inte är ett speciellt stort miljömässigt problem.

Men HaV har valt att inte publicera rapporten trots att man känt till resultatet under två år. Först valde myndigheten att förhala en publicering genom att kräva att forskarna skrev om rapporten. Men även när den omarbetade versionen presenterades, nästan ett år senare, valde myndigheten trots detta att inte implicera eller publicera rapporten.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det är viktigt med ny forskning som samlar information och fakta för att säkerställa hur stort problemet med fosfor i avloppsvatten faktiskt är.

Naturvårdsverkets nuvarande vägledning avseende avloppsvatten tar i dag inte i tillräcklig grad hänsyn till markretentionen. Alltså omgivningens förmåga att kvarhålla och rena det spillvatten som lämnar en avloppsanläggning.

Läs också: Att byta va-ledningar efter 260 år håller inte – vi måste säkra vårt dricksvatten

HaV har inte heller arbetat om de vägledningar som kommunernas miljötillsyn går efter, eller uppdaterat instruktionerna, trots påpekanden från forskarna om direkta felaktigheter.

Vi i Sverigedemokraterna vill först och främst påpeka att vi ser positivt på åtgärder som kan bidra till en bättre vattenmiljö och minska eventuell övergödning av vattendrag, sjöar och hav. Men det ska påpekas att många av de åtgärder som föreslås för 700 000-750 000 enskilda avlopp i landet kommer att leda till miljardbelopp i kostnader. Något som främst kommer att drabba boende och verksamma på landsbygden.

Nuvarande miljöregler kring enskilda avlopp beräknar utsläppen på antagandet att det bor fem personer på en fastighet. Räknar man om beräknade mängder av fosfor för någon som bor ensam på en fastighet, så innebär det att vi talar om cirka två hekto fosfor per år. Att ställas mot tillsynsavgifter på tusentals kronor, och investeringar på hundratusentals kronor.

Läs också: Billigast avgifter för boende i Sundsvall – så ser det ut i länet

Det är knappast rimligt att enskilda myndigheter, likt Havs- och vattenmyndigheten, inte säkerställer att kommunala myndigheter ställer miljömässigt befogade krav på avloppsrening hos enskilda fastighetsägare.

Sverigedemokraterna anser att ett framgångsrikt miljöarbete och åtgärdsprogram måste bygga på ett förtroende mellan aktörerna och lokal delaktighet. I miljöbalken finns en rubrik om rimlighetsavvägning. Av den framgår att nyttan av en åtgärd ska vägas mot kostnaden.

Dagens situation är snarare att myndigheterna bedriver en förment kampanj mot boende på landsbygden i akt och syfte att uppnå dunkla miljöagendor.

Runar Filper (SD)

Landsbygdspolitisk talesman

Martin Kinnunen (SD)

Miljöpolitisk talesman

Läs också:

Slöseri och belastning att införa fler regler om enskilda avlopp

Ny lagstiftning gynnar miljön, sportfisket och turismen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel