Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD: Vi stjäl inte från kommunens resultat – slopa mottagandet av invandrare i stället

Replik på Johnny Skalin och Sverigedemokraterna sviker de äldre, ST 6/11.

Socialdemokraternas Niklas Säwén skriver att SD på senaste fullmäktige förde en politik både för minskade resurser till välfärden och stora skattesänkningar för rika. Samtidigt beslutade Säwén att 200 miljoner kronor måste sparas på äldre och unga bara för att i ärendet därefter rösta för att ”satsa” 30 miljoner kronor på de äldre. Den kvicktänkte inser att det inte blir någon satsning. I stället blir besparingen bara något mindre.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

För SD:s räkning yrkade och röstade jag för att minska underskottet avsevärt mer än 30 miljoner kronor och vi vill dessutom inte satsa genom att stjäla pengar från kommunens resultat, då positiva resultat i högkonjunkturer är alldeles avgörande för att inte öka på kommunens skuld. För det är ju dessvärre ett tragiskt faktum att Sundsvalls kommun är en av de mest skuldtyngda kommunerna i Sverige. Därför föreslog jag att den föreslagna ”satsningen” skall ske genom omprioriteringar från andra områden än välfärdens kärnområden och genom en slopad invandringsmottagning och stoppade kommunala bidrag till illegala.

Det finns numera väldigt få som fortfarande hävdar att invandringen är en lönsam affär, förutom Säwén och hans kamrater i Sundsvall då.

Jag sa också att jag är beredd att samtala med fullmäktiges samtliga partier men att vi inte tänker samarbeta vare sig med S eller M om att avveckla välfärden. Om Säwén verkligen vore intresserad av välfärden skulle han sätta sig ned för att samtala och vända på varje sten för välfärdens skull. I stället lägger han tiden på att ljuga för allmänheten om att SD röstar för att minska resurserna till välfärden fast vem som helst i protokollen till fullmäktige kan se att det inte är ett sant påstående.

Likaså är det heller inte sant att SD drar ned statsbidragen till landets kommuner. I den budget vi lägger i riksdagen slutar statsbidragen, efter en avräkning för minskade kostnader med en ansvarsfull invandringspolitik, på plus minus noll. Det finns numera väldigt få som fortfarande hävdar att invandringen är en lönsam affär, förutom Säwén och hans kamrater i Sundsvall då.

Någon prioritering på välbärgade står inte heller SD för. I vår riksbudget föreslår vi tvärtemot att pensionärsskatten helt slopas och att garantipensionen samt bostadstillägget höjs med 1 000 kronor vardera. För arbetstagarna föreslår vi sänkt skatt särskilt för låg- och medelinkomsttagarna genom att öka det första inkomstintervallet. Dessutom satsar vi stort på rättsväsendet och inte minst på hälso- och sjukvården. Vi för med andra ord kort sagt en politik för att hålla ihop välfärdssamhället. På riktigt!

Johnny Skalin

Sverigedemokraterna

Läs också:

Alternativa fakta från majoriteten – var ärliga om satsningen på primärvården

Viljelöst får stå för er – vi vill förbättra kvaliteten och öka bemanningen i äldreomsorgen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel