Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annie Svedin är tillbaka i Modo – ställs nu mot gamla laget: "Jag vet en och annan som vill ge igen på mig"

Efter fyra år på college i USA och två år hemma i Sundvall är Annie Svedin nu redo att göra comeback i Modo-tröjan – men det var ett beslut som drog ut på tiden.

Annons

Det började med hockeygymnasium och således fyra säsonger i Modo Hockey innan Annie Svedin bestämde sig för att testa vingarna på andra sidan Atlanten. Totalt blev det fyra år på Ohio State University innan hon vände skutan hem igen. Senast kommer hon från två säsonger på hemmaplan med Sundsvall Wildcats.

– Det är klart att Sundsvall fanns med i bilden även kommande säsong, det ska jag inte säga att det inte gjorde. Men samtidigt så har det varit två tunga säsonger och jag kände att rent hockeymässigt måste jag göra någonting åt det, säger hon och fortsätter:

– Och jag vill kunna gå till träningarna och verkligen vara peppad inför det istället för att känna ”hur många blir vi idag då?” – ungefär. För det är så det har varit tyvärr.

Så då föll valet tillslut på klubben 15 mil längre norrut – Modo Hockey, där hon gick hockeygymnasium och spelade mellan åren 2006 till 2010.

– Det var många saker som spelade in i valet och en var att jag ville att det sociala livet utanför hockeyn skulle fungera. Ö-vik är inte så långt från Sundsvall och det är en bra klubb som satsar på damerna.

Fyra år blev det under hennes sensate sejour i Örnsköldsvik. Här syns hon i röd tröja under en träning i dåvarande Kempehallen 2008.

Men Svedin kommer till hösten inte att bli Ö-viks bo till 100 procent utan kommer, tillsammans med sin sambo, att behålla lägenheten i Sundsvall.

– Sen kommer jag att ha en lägenhet i Ö-vik också. Så jag kommer till största delen att bo här men också kunna åka hem när det passar.

Hur känns det nu när valet är gjort?

– Det känns jätteskönt. Jag har dragit på det ganska länge och funderat sedan i våras. Men jag har haft Ö-vik och Modo i bakhuvudet hela tiden, det var bara svårt att ta det där slutgiltiga beslutet.

Sedan Svedin senast spelade i Modo har det hänt mycket –vilket hon själv håller med om. Hockeygymnasiet har fortsatt att fostra spelare och damlaget har etablerat sig som ett slutspelslag i Riksserien.

– Det har hänt jättemycket. Modo har blivit en stark förening i damhockeyvärlden och de vill alltid framåt samtidigt som man satsar på de yngre och det tycker jag är jättebra. Man har tagit några kliv sedan jag var här sist, för då prioriterades inte damerna speciellt högt och nu känns det ändå som att folk fått upp ögonen för damhockeyn i Ö-vik

I fjol hade Modo en snittålder på 19 år – och var således yngst i Riksserien. I år är laget inte bara ett år äldre, utan också mer erfaret och vet vad som krävs i seriespelet.

– Jag tror att vi kommer att kunna ha ett mer stabilt spel kommande säsong. Jag vet att Modo hade det lite kämpigt i fjol med höga toppar och djupa dalar och jag hoppas att vi i år kommer att kunna spela mer kontinuerligt och ha en högre lägstanivå.

Vad tänker du att du kommer ha för roll i detta unga lag?

– Jag vill vara en stabil spelare både på och utanför isen och kunna bidra med så mycket erfarenhet och kunskap som jag bara kan.

Match mellan Sundsvall och Modo i Riksserien 2014.

Försäsongen inledde Svedin med att träna tillsammans med Sundsvall men har sedan senaste landslagslägret, i Norrtälje i slutet av juni, kört på egen hand. Framöver lägger hon fokus på konditionen, snabbheten och frekvensen i fötterna och i början av augusti åker hon till Kanada med Damkronorna.

– Ja, så vi missar de två första veckorna av försäsongen här i Ö-vik, men vi kommer hem den 15:e och då är det raka spåret upp. Men det känns lite motigt, att man inte är med från start.

I sommar, när hon inte tränar, försöker hon att fokusera på att göra så avkopplande saker som möjligt och det blir mycket tid med vänner och familj. Nu under juni och juli har hon dessutom tagit helt ledigt från allt utom försäsongsträningen. Och till hösten hoppar hon, vid sidan av hockeyn, på ytterligare ett äventyr.

– Till hösten kommer jag att börja plugga igen då jag har kommit in på socionomprogrammet på distans. Men jag ska försöka byta så jag kan gå här i Örnsköldsvik genom Umeå universitet.

Har socionom alltid varit ett drömyrke?

– Nja, men på college läste jag psykologi och det går ju hand i hand med socionom. Och på senare år har jag funderat mer och mer på det, så nu kände jag att det var dags.

Att försöka tippa hur kommande säsong av Riksserien kommer att sluta är självklart omöjligt såhär mitt i sommaren, men Svedin tror och hoppas på en plats i den övre delen i tabellen.

– Det är svårt att säga vart vi kommer att hamna men jag hoppas absolut att vi ska vara ett lag som krigar om topplaceringarna. Vi är starka på skridskorna och det är absolut inte omöjligt att vi når dit.

Avslutningvis – hur kommer det att kännas att möta Sundsvall?

– Det kommer att vara speciellt. Jag vet på förhand att det inte kommer att bli några lätta matcher mot dem, speciellt inte för mig personligen, säger hon och fortsätter:

– Jag vet en och annan som vill ge igen på mig litegrann efter alla år. Men det ska bli otroligt roligt i alla fall.

Är det matcher du ser mest eller minst fram emot?

– Absolut mest fram emot, men med lite skräckblandadförtjusning kanske, skrattar hon.

Det första mötet mellan Sundsvall och Modo kommer att spelas i Sundsvall Energi Arena den 25 september.

Annie Svedin i Fjällräven Center iklädd Sundsvallsdressen. Till hösten drar hon återigen på sig Modo-tröjan.

Mer läsning

Annons