Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se de utnyttjade skogsarbetarnas egna bilder: "Vi sov under vidriga förhållanden i häststall"

De 72 skogsarbetarna hävdar att de utnyttjades av arbetsgivaren.
Här intill syns bilderna som de själva fotade med sina mobiler på arbetsplatsen.
– Vi bodde i ett häststall utan tillräckligt med mat eller vatten, säger de.

Förra veckan skrev Sundsvalls Tidning om de 72 gästarbetande kambodjanerna som hävdar att de utnyttjats av ett företag i Sundsvall, som billig arbetskraft för att sätta plant i skogen under vidriga arbetsförhållanden.

Flera av dem fick sova på golvet i spiltorna i ett häststall, i lukten av hästavföring och under sanitära förhållanden som gjorde det svårt att sköta sin personliga hygien, tvätta kläder och laga mat.

De hävdar också att de inte fick tillräckligt med mat och dricksvatten under de månader de arbetade i Sundsvall.

– Arbetsgivaren struntade i våra mänskliga rättigheter, säger Long Semphoan, en av arbetarna, i telefon från Kambodja.

– Behandlingen av de här människorna är inte klok, säger Magnus Lindberg på GS, facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, som engagerat sig för att försöka hjälpa kambodjanerna.

Skogsarbetarna ska inte heller ha fått tillräckligt med pengar för sitt arbete. När de återvände till hemlandet hade många av dem innestående lön som de inte fått ut. I stället för lön fick elva av dem då krav från arbetsgivaren på totalt 300 000 kronor i skulder, för omkostnader som arbetsgivaren hade haft för dem när de var i Sverige. Den tvisten ska avgöras i Sundsvalls tingsrätt.

GS-fackets Magnus Lindberg anser att Sundsvallsföretaget Botnia Skog AB, som anställde kambodjanerna, har betett sig rent kriminellt. Och han är minst lika kritisk till skogsbolaget Holmen Skog som anlitade Botnia skog AB som underentreprenör för skogsplanteringen. Han anser att Holmen Skog inte tagit det ansvar man borde kunde kräva av ett stort skogsbolag.

– Vi gjorde allt vi kunde för att Holmen Skog inte skulle anlita det här företaget. Men de lyssnade inte. Deras agerande är helt sanslöst. De ville bara tjäna pengar, säger Magnus Lindberg.

Holmen skog å sin sida beklagar att kambodjanerna fick bo under dåliga sanitära förhållanden i ett häststall, men det var ingenting som skogsbolaget kände till, enligt regionchefen Thomas Bouvin. Han menar att Sundsvallsföretaget Botnia Skog AB mörkade arbetsförhållandena för Holmen Skog.

– Hade vi vetat det här så hade vi naturligtvis stoppat det. Så här får det inte gå till, säger Thomas Bouvin.

Botnia Skog AB är försatt i konkurs och ST har förgäves försökt nå någon företrädare för företaget.