Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se den virala filmen med Björns ombyggda Audi på 900 hästkrafter

Björn Lersäter från Fåker utanför Östersund har ett stort intresse: bygga och köra bilar. Hans senaste skapelse har lockat över 1,1 miljoner tv-visningar på Facebook.

Annons

TV: Se Björn Lersäter testköra bilen på sjöis utanför Brunflo.

En video med en ombyggd bil som sladdar sjöis utanför Brunflo i Jämtland har blivit viral. Över 1,1 miljoner har sett den när det här skrivs.

Det är egentligen ingenting standard med den här bilen

Bakom ratten sitter Björn Lersäter som har ett brinnande intresse för att bygga om standardbilar. Hans senaste skapelse är en Audi A4 trimmad till 900 hästkrafter.

– Det här är första testet för att se att allting fungerade, säger Björn Lersäter.

Audin han kör är fyrhjulsdriven och just den här är det tänkt att han ska ”drifta” med. Det innebär att den är byggd för att kunna sladda med. Drifting är en motorsport som kommer från Japan ursprungligen, men spridit sig över världen.

– Det har vuxit sig riktigt stort i Sverige, säger Lersäter.

Här har ni ett exempel på drifting från en motormässa i maj 2012. Klicka på playknappen för att se:

Att han valt att bygga om en fyrhjulsdriven bil är en utmaning i sig. Dels finns det ingen driftingtävling för sådana bilar, dels så är inte grundtanken med en fyrhulsdriven bil att den ska sladdas med.

– Att sladda med en fyrhjulsdrift är något helt annat än att sladda tvåhjulsdrift, det ger en helt annan upplevelse, säger Björn Lersäter.

Jag jagar 8 sekunder och ska försöka ta det i sommar med den nya bilen

Med hjälp av ”lokalproducerade” delar, som till exempel växellådan som Fixit i Tandsbyn byggt, har bilen byggts om totalt på insidan. Bland annat har den en femcylindrig fyralitersmotor, men även all inredning är utsliten, en skyddsbur är insatt, rutorna är av plast och en hel del plåt är bortkapad.

– Det är egentligen ingenting standard med den här bilen, säger han.

Bristen på tävlingar hindrar inte Björn Lersäter att hitta andra sätt att köra med bilen. Han deltar på olika event där det finns frikörning, som till exempel Onsdagsbuset i Härnösand och Gatubil på Mantorp.

Men en sommar helt utan tävlingar blir det inte. Bilen han byggt nu ska han inte bara sladda med, utan också köra så fort det bara går över 402 meter. Så kallad dragracing. Han har själv fjärde snabbaste tiden för Audi i Sverige: 9,32 sekunder. Det var med en så kallad ”urquattro” han byggt om.

– Jag jagar 8 sekunder och ska försöka ta det i sommar med den nya bilen, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Hundratals lockades till Laggarberg – se bilarna sladda på isbanan

Tv-klipp vi minns: Skräckblandad förtjusning – Gustav sladdar med svärmor på sjön

Vi sände Gymkhana drift live 2016 – se hela reprisen här!

Gunnar bygger en personbil med lastbilsturbo