Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp med detta vid köp av resa via nätet

Allt fler väljer att boka resan via internet. Det är lättare, smidigare och du kan sitta hemma i lugn och ro. Men det finns några saker man bör tänka på.

– Annars kan det bli dyrt, säger Erika Nykvist, konsumentvägledare.

Annons

När du bokar en resa via nätet gäller det att titta extra noga på bokningen att datum och namn stämmer. Du bör också läsa noga igenom villkoren som finns på respektive hemsida.

– Du har nämligen inte ångerrätt på resor, flygbiljett och hotellbokningar som du har köpt via nätet. Samma sak gäller om du bokar via en resebyrå, de är bara ditt ombud, säger Erika Nykvist, konsumentrådgivare.

Går ett flygbolag i konkurs kan det bli problem att få pengarna tillbaka. Är resan betald med ett kreditkort kan man ansöka om att få pengarna tillbaka via kreditkortsföretaget. Men det gäller inte om den är betald via ett bankkort kopplat till ett privat bankkonto.

Erika Nykvist berättar att man kan kolla upp om företaget är seriöst genom att ta reda på om alla kontaktuppgifter finns på hemsidan, som till exempel organisationsnummer, telefon, e-post med mera.

– Verkar det vara för bra för att vara sant då ska man se upp, säger Erika Nykvist.

Hon förstår att fler och fler bokar via nätet, det är smidigare, enklare och kan dessutom bli billigare. Endast ett fåtal fall har hört av sig till konsumentvägledaren med klagomål.

–Det har bara hänt ett par gånger och då har det mest handlat om att det varit fel datum på biljetten, säger Erika Nykvist.

Annons