Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se videon med Sundsvalls värsta trafiktabbar och buskörare

Videokameror i bilarna, så kallade dashcams, blir allt populärare.
Markus har filmat 100-tals mil på gatorna i Sundsvall, och lägger kontinuerligt ut de värsta trafiktabbarna på Youtube.
– Det är lärorikt och underhållande, säger han.

Annons

En dashcam sitter på insidan av bilens vindruta och spelar in allt som händer framför bilen när man kör. Företeelsen har blivit allt populärare, trots att kamerorna egentligen är olagliga om man inte har ett särskilt tillstånd för övervakningskamera utfärdat av länsstyrelsen.

I Sundsvall finns nu åtskilliga sådana dashcams i stadstrafiken. Några av bilförarna lägger också ut filmsnuttar från kamerorna på internet, ofta med egna eller andras trafiktabbar eller buskörningar.

En av dem är Markus, som inte vill uppge sitt efternamn eftersom han inte har tillstånd för kamerorna. Han har två videokameror monterade i vindrutan respektive bakrutan på sin bil.

Han har haft kamerorna i tre år och det senaste året har han börjat lägga ut de bästa, eller värsta, videosnuttarna på Youtube.

– Jag tycker att det är väldigt underhållande men också lärorikt att titta på.

Han menar att det finns flera fördelar med kamerorna.

– Det är en extra säkerhet om olyckan skulle vara framme, till exempel om det inte finns några vittnen och ord står mot ord. Då har man det här extra vittnet som kan hjälpa till att klargöra vem som har gjort fel eller inte. På samma sätt kan materialet hjälpa polisen om jag själv blir vittne till en olycka eller ett brott.

Genom åren har han fångat några riktiga trafikdårar på bild, men också filmat sina egna tabbar.

– Bland det allvarligaste jag sett är en förare som körde om mig på insidan av vägrenen i Fläsian och en äldre man som körde mot trafiken i en korsning. Men allra värst är nog en händelse som jag orsakade själv, en gång då jag var tvungen att väja ut i mötande körfält i halt väglag.

Sköter sig Sundsvallsborna dåligt i trafiken?

– Nej det tycker jag inte, de flesta kör alldeles utmärkt. Jag påstår inte heller att jag är bättre än andra förare, jag gör misstag precis som alla andra, och jag är inte ute efter att peka ut personer som dåliga förare. I 99,9 procent av klippen kan man inte se vem som kör.

 Vad är det vanligast trafikbrottet?

– Jag har sett mycket rödkörningar på senare tid men det absolut vanligaste är slarv, eller kanske okunskap, om hur man ska köra i rondeller och när man ska använda blinkers.

Markus tycker att det är synd att kamerorna kräver tillstånd.

– Största fördelen för mig personligen är att jag har blivit mer medveten om mitt eget körsätt då det hela tiden filmas. Jag kan titta tillbaka och se vad jag eller någon annan gjorde fel. Då lär jag mig inte bara av mina egna misstag utan av andras också. Därför tror jag att bilkameror skulle vara enormt bra verktyg för trafikskolor och andra.

Se mer:

Bad drivers in Sundsvall (extern länk)