Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Second hand på grekiska

Aten är ett enkelt men ganska okänt val för en weekendresa. Väl på plats kan man frossa i antik och nutida kultur eller varför inte prova en mix: botanisera i det digra utbudet på loppmarknaderna.

Våren har kommit till den grekiska huvudstaden och det är otroligt vilken värme och generositet staden och dess invånare utstrålar. Man må gå på knä på grund av umbäranden och påfrestningar men hjärtat verkar alltid vara med. Vad gäller vädret är det behagligt, och luftfuktigheten knappt kännbar.

Inte alla vägar i Aten leder till Monastirakitorget och de närliggande souvenirbutikerna, men låt i varje fall en promenad göra det. På Ifaistougatan kan man köpa vaser, t-shirts och annat minnesvärt med antika referenser. Söker man något med mer själ svänger man in på första gatan till höger, Normanou. Här och på den större gatan Ermou finns såväl antikviteter och stenkakor som filmaffischer och ikoner till försäljning. Främst under förmiddagarna pulserar kommersen, och många dras till de potentiella fynden. Hit går alla: Förståsigpåare, präster, arbetslösa och konstnärer som Angela Kosmatou.

– Basarerna visar upp en genuin sida av staden, säger hon.

Hon har som specialitet att arbeta med marknadsfynd. En knapp, en docka, ett glas. Inte allt men väldigt mycket går in i hennes föreställningsvärld.

– Jag gillar att samla saker och sedan på ett fint sätt rama in dem, säger hon.

Innan strapatsen går vidare är det fikadags. Metamatic: Taf på samma gata är en oas i en lummig miljö bortom andrahandsdammet. Stället hyser även ett galleri på övervåningen.

Atens "loppiscentrum" har skiftat genom åren.

– Före de olympiska spelen 2004 var det söndagsloppisar i varje kvarter i Psyrri, som ligger nästgårds. Därefter flyttade man till Monastiraki, men för tre år sedan kom man till Elaionas, säger Angela.

Hon rekommenderar en tur till den enkla loppmarknaden, två tunnelbanestationer från Monastiraki. Borden är uppslagna på stampad jord och många varor kostar mellan 50 cent och två euro.

– Vill man uppleva något annorlunda ska man åka dit. För alla människornas skull, men också för sakernas. Man kan hitta allt för hemmet, inklusive löständer, säger Angela Kosmatou och skrattar.

Tillbaka i city charmas jag av gatan Aigeias Eirinis som med sina mjuka böjar har ett franskt stuk över sig. Där ligger Retrosexual, ett mindre mecka med massor av prylar för nostalgiker. Den exotiskt erotiska titeln associerar till drifter av olika slag, men det är i så fall på ett mer rart än utmanande sätt.

Avluta dagen med att svänga in på Avramiotougatan. Kolla in den fina grafittin av Madonna på fasaden bredvid Six Dogs, ännu en storstadsoas. Något att dricka och en lättare förtäring så är man redo för nya äventyr eller så spisar man livemusiken. Det kan vara avkopplande akustiskt eller svettig rock'n'roll.

Mikael Nilsson/TT