Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seger för Sverige i ”måstematchen”

Hon har tvivlat på sig själv.
Men nu är Madeleine Grundström tillbaka igen.
Att Sverige slog Österrike med 24–10 i handbolls-EM kan man tacka sin målvakt för.
– Jätteskönt. Nu vet jag att jag är i bra form, säger Grundström.

Segern innebär att Sverige är klart för avancemang till mellanronden i EM och kommer att fortsätta spelet i Makedoniens huvudstad Skopje nästa vecka. Efter genomklappningen i den andra halvleken mot Vitryssland kunde svenskorna behålla fokus från första sekunden till den sista den här gången.

Visserligen fanns det perioder även nu när det missades i anfallsspelet, men bakåt var det vattentätt.

Madeleine Grundström tog 72 procent av de österrikiska skotten, en räddningsprocent som en fotbollsmålvakt skulle vara nöjd med.

Österrikes storskytt Katrin Engel kom helt bort.

– Det blir ju en väldig trygghet när försvaret spelar så bra. Då blir det lätt för mig att gå i rätt hörn, säger Madeleine Grundström, som kan intyga att det var en annan inställning inför den här matchen än i premiären.

– Vi hade pratat om att vi skulle hålla full fokus hela vägen. Och när vi har kniven på strupen spelar vi alltid bra, det blir en annan nivå då, säger hon och syftar exempelvis på ”måste-matchen” mot Tyskland som man vann i OS.

Annars är tankarna kring Peking-äventyret fortfarande smärtsamma för vår landslagsmålvakt. Själv upplevde hon sin OS-insats som ett misslyckande. Det dröjde länge innan hon kom över det hela.

– Jag tvivlade på mig själv och min förmåga, hade inte en aning om att smällen kunde bli så hård, säger Madeleine Grundström.

Men nu är hon sig själv igen.

Insatsen mot Österrike ska ändå i ärlighetens namn bedömas mot bakgrund av att motståndarna var i blekaste laget.

När Sverige tog bort Katrin Engel fanns inte så mycket kvar i den österrikiska arsenalen.

Annat blir det säkert på lördag när Ryssland väntar i den sista gruppspelsmatchen i Ohrid. Det är ett till stora delar nytt och ungt lag jämfört med det Ryssland som Sverige gav en ordentlig match under OS i Peking.

– Det är på tiden att vi slår dem nu. De har ett orutinerat lag och vi har inget att förlora, säger Madeleine Grundström.

Trots att Sverige redan är klart för avancemang till nästa omgång blir matchen lika viktig som den mot Österrike.

Om Sverige lyckas ta poäng eller vinna skulle det se riktigt ljust ut inför fortsättningen av EM.