Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segrarens superhyllning till Ulvöregattan: "Det här är unikt"

Tor Jacobson från Viggbyholms Segelsällskap var i en klass för sig när Ulvöregattans 107:e upplaga avgjordes. Han kom i sin RS Elite, sågs, segrade – och hyllade alla runt omkring. "Det här är tämligen unikt", säger Jacobson om evenemanget.

Annons

Ja, det var inte riktigt något snack om saken egentligen. Tor Jacobson gick in till lördagens avgörande segling – Pelle Melinders minnessegling – med två raka förstaplatser i bagaget och var storfavorit till att ta hem hela Ulvöregattan.

Det gjorde han också.

Det blev en ny seger för Jacobson i SRS1-klassen, en ny totalseger för dagen – och en totalseger för hela den sammanlagda regattan.

– Den som det visste, var Jacobsons inledning när han under prisutdelningen fick svara på frågan varför de seglat så bra.

– Vi har massor av tur... Men vi nöter på. Är idoga. Äh, jag vet faktiskt inte.

Tor Jacobson från Viggbyholms SS var Ulvöregattans gigant 2016.

Försiktiga ord från en seglare som skött sig strålande tre dagar i rad och varit hopplös för de andra deltagarna att rå på.

SE OCKSÅ: Clara är regattans yngsta deltagare: "Jag ska försöka vinna för det är bara gubbar som gör det"

När han tog till orda i sitt tacktal hade Jacobson desto mer att säga.

– Det här är tämligen unikt. Jag har seglat på en hel del ställen under en hel del klubbar och det är sällan man möts av den här typen av atmosfär, sa Jacobson som lovade att sprida ordet om Ulvöregattan till sina seglingsvänner i Stockholm, där han bor.

– Jag ska försöka berätta för dem där nere vad det är som de missar – och hur lätt det är att åka E4 upp till Näske och sjösätta. Det finns ingen anledning i världen att inte komma hit och segla.

Arrangörsföreningen ÖSS – som har en dröm om att kunna nå över 100 båtar till nästa års upplaga av Ulvöregattan (i år var det en bit över 60) – kunde glädja sig åt att deras egen Lennart Elfving var allra främst i klassen för SRS2-båtarna. Elfving slutade på andraplats i Pelle Melinders minnessegling men hans sammanlagda resultat räckte till en seger i klassen.

Elfving slutade trea totalt i sin Albin Stratus – tvåa slutade en annan ÖSS:are, nämligen Anders Lundqvist i en X-3/4.

SE OCKSÅ: Fullt pådrag ombord – se när startskottet går utanför Ulvön: "Väldigt häftigt"

Vann Express-klassen gjorde Kristoffer Harmark från Härnösand, samma man som segrade i Norrlandsmästerskapet i Express härom dagen.

Efter att ha haft mestadels måttliga vindar under de två första dagarna blev det desto klurigare för deltagarna under lördagen med stundtals riktigt frisk vind. Flera av båtarna fick handskas med olika typer av problem längs vägen – men fort gick det åtminstone.

Lugnt och fridfullt en stund innan start i hemmaseglaren Erika Lindströms båt. Desto hårdare vind blev det senare under kappseglingen.

När krutröken hade lagt sig pustade regattageneralen Pär Jansson ut – och såg tillbaka på en väl genomförd regatta. Han hyllar det team som varit med och gjort tävlingarna möjliga och ser redan fram emot nästa års regatta.

– Vi gör vårt yttersta för att bli ännu lite bättre varje år, säger Jansson.

Han och ÖSS vårdar varumärket Ulvöregattan ömt.

– Det är en folkfest och det är det vi försöker att få till. Vi har hög intention att få till en bra tävling – men det ska också vara folkligt och familjärt. Det ska vara roligt att komma ut till Ulvön och kappsegla.

Inte minst gästande Tor Jacobson kunde intyga att klubben gått i land med den ambitionen.

Här hittar ni de officiella resultaten (extern länk).

Mer läsning

Annons