Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seinabo Sey bäst enligt kritikerna

Seinabo Sey gjorde årets bästa svenska album och Jamie XX stod för den bästa utländska plattan.
Det visar TT:s årliga sammanställning av svenska kritikers årsbästalistor.
– Vad roligt, det knäcker ju, säger Seinabo Sey.

För 16:e året i rad har TT Nyhetsbyrån tagit fram en superlista baserad på årsbästalistor från skivrecensenter på landets dagstidningar och musiktidningar. Drygt 50 listor har sammanställts och enligt experterna var Seinabo Seys "Pretend" årets bästa svenska album.

– Det är jätteroligt så klart, jag har jobbat så hårt på den här skivan. Jag hörde att Amason kom tvåa också så jag är i gott sällskap, jag är verkligen ett stort fan av dem, säger Seinabo Sey.

Amasons "Sky city" hamnade mycket riktigt på andra plats, följt av det Stockholmsbaserade finlandssvenska indiebandet Vasas Flora & Faunas debutalbum "Släkt med Lotta Svärd".

Förutom att toppa kritikerlistan är Seinabo Sey nominerad till fyra Grammisar och tre P3 Guld-priser för sitt hyllade debutalbum. Hon säger att det är ärofyllt att prisas men att hon under majoriteten av sin tid förstås inte tänker på tävlande.

Viktigare är då vad fansen tycker.

– Många har sagt att de kan relatera till texterna och blir berörda, vilket alltid är mitt mål när jag skriver. Många säger också att de börjar gråta väldigt mycket. Det sägs som en komplimang men jag börjar nästa se det som att det inte är det, på nästa skiva ska jag nog få folk att börja skratta i stället, säger Seinabo Sey.

I vår åker hon på en stor Sverigeturné men hon har också börjat skriva på nytt, möjligtvis mer skrattvänligt, material.

– Det känns som att jag har lärt mig mycket som låtskrivare som jag inte använde på den här skivan men som jag verkligen är peppad på att utforska, säger Seinabo Sey.

Listan över utländska album toppas av The XX-medlemmen Jamie XX:s hyllade soloskiva "In colour". På andra respektive tredje plats hamnade Father John Mistys "I love you, honeybear" och Sufjan Stevens "Carrie & Lowell".