Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seinabo Sey och Miriam Bryant slåss om årets artist

Amason ser ut att bli de stora vinnarna på Grammisgalan i februari. Indiesupergruppen har chans på fem priser _ däribland tunga årets artist och årets album.
- Man lär väl förstå det här i mellandagarna, när det börjar lugna ner sig, säger Amasons Nils Törnqvist.

Annons

Precis som när nomineringarna inför P3 Guld presenterades häromveckan var det två namn som stod i fokus när Grammisnomineringarna avslöjades på torsdagen _ Amason och Seinabo Sey.

- Jag tycker det är lite märkligt att tävla i musik, det är inget man tänker på när man skapar så det kan blir lite flummigt. Men så många människor som jag ser upp till har vunnit de här priserna och det vill jag förstås också göra, säger Seinabo Sey, som på förra Grammisgalan fick priset för årets nykomling, till TT.

Hon är nominerad i de prestigefyllda kategorierna årets artist, årets album, årets kompositör och årets pop.

- Helst skulle jag vilja vinna årets album. Jag älskar albumet som idé och önskar att det får leva kvar så länge som möjligt. Det har också varit svårt och speciellt att göra klart mitt album så jag skulle tycka att det var skönt att få ett kvitto på det, säger Seinabo Sey.

I tre av kategorierna gör hon upp om vinsten mot just Amason.

- Om jag inte vinner vill jag verkligen att Amason ska göra det. Jag är ett så stort Amanda Bergman-fan att det nästan är pinsamt. Jag tycker att de kan få vinna allt, säger Seinabo Sey.

Och visst har Amanda Bergman och de andra i Amason chans att bli Grammisgalans stora vinnare. Popbandet är nominerat i kategorierna årets album, årets artist, årets kompositör, årets textförfattare och årets pop.

- Det känns ju superkul, så klart. Det är väldigt hedrande när folk tycker om vad man gör. Men vi är mitt i det och håller på och spelar så det är svårt att förstå, säger Amason-medlemmen Nils Törnqvist.

Bandkamraten Pontus Winnberg fyller i:

- Hybrisen kommer sedan efter sista glöggen på julafton.

Grammisvinnarna utses av en jury förutom i en kategori _ årets låt. Där är det svenska folket som utser vinnarna.

Bland de tio nominerade låtarna finns Icona Pops "Emergency". Popduons medlemmar, Caroline Hjelt och Aino Jawo, säger att de är "otroligt tacksamma och glada över att folk har lyssnat och dansat".

- Sedan är vi så glada över att vi får gå på galan. Vi har aldrig lyckats gå på Grammis när vi har varit nominerade för vi har alltid varit på turné eller någon annanstans. Men i år kommer vi att vara där, livs levande, säger Aino Jawo.

Grammisgalan 2016 äger rum den 24 februari på Cirkus i Stockholm och leds av rapparen Petter.

(TT)