Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Selen hejdar inte prostatacancer

Det finns inget samband mellan selennivån i blodet och risk för prostatacancer, visar den stora europeiska Epicstudien med totalt 600 000 deltagare, varav en delgrupp studerats just när det gäller cancer och selen.

Studien tonar ner förhoppningen om att selen kan förebygga sjukdomen, skriver Svenska Dagbladet.

Eftersom det är känt att selen spelar roll i kroppens immunförsvar, till exempel bromsar mineralet tillväxten av aidsviruset hiv något, har forskare hoppas på att det också har en cancerförebyggande verkan. Laboratoriestudier har också tyckts ge visst stöd åt den tanken. Undersökningar på människor, inte minst med prostatacancer, har gett motstridiga besked. Några studier har funnit viss skyddseffekt medan andra inte gjort det.

Men den största studien hittills, European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition eller Epic, kan inte påvisa något samband mellan selen och prostatacancer, rapporterar medicinska tidskriften American Journal of Clinical Nutrition. Rapporten bygger på studier av 959 män med prostatacancer och en hundra personer större kontrollgrupp. Bland de undersökta är svenskar som har ett jämförelsevis lågt selenintag.