Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Semester på snösäkra skidorter

Sportlovet brukar vara en tid för den första alpresan. Före avfärd finns det saker att tänka på, inte minst för att de vidsträckta områdena är så mycket större än sina svenska motsvarigheter.

Den stora skillnaden är höjden. De svenska fjällen når knappt över 2 000 meter, vilket är vardag för de populäraste alptopparna. Åre och Sälen avverkar en hyfsad åkare i stort sett på en dag. Alplandskapen är mycket mer omfattande än så. Kanske hinner man inte ens med att åka i skidortens hela system under semesterveckan.

En annan olikhet är vädret.

– Det kan vara iskallt i Sverige. I Alperna är klimatet annorlunda. De ligger ju närmare Medelhavet. Det är det som är så fantastiskt, säger Peter Johnson från researrangören STS Alpresor.

Inför skidsemestern söderöver finns två val, menar Peter. Bokas resan hos en arrangör är flyg, boende, lunch och middag ordnat. I transferbussen får man dessutom sitt liftkort. Det andra alternativet är att fixa allt själv. Blir det flygförseningar får man ta hänsyn till det. Boende och mat ska ordnas. Det kan vara tillfredsställande eller betungande att själv boka. Det beror på vad man är för slags person.

Den senaste årens alpvintrar har delvis varit synonyma med skrala snömängder. Men det finns några orter som är mer snösäkra än andra. Som Cervinia, Italiens högst belägna bergsby. Området i Aostadalen är rikt på både vinternederbörd och pister, och man delar skidsystem med det aningen brantare Zermatt.

– Det blir en fuskväg till Schweiz. Ät en lunch där innan du åker tillbaka.

Peter Johnson poängterar att en sådan dagstur ger möjlighet att åka på en av de bästa glaciärerna över huvud taget. En annan utflykt han rekommenderar går till Chalet Etoile, som svenska Ulla Frassy och hennes familj driver. Ställets fisksoppa i samklang med de betagande vyerna är en totalupplevelse.

– Det är väldigt speciellt. Man kan ta en varm choklad, om inte annat, säger Peter Johnson.

I Cervinia trivs barnfamiljerna. I samma liga spelar snösäkra Obergurgl, Österrikes högst belägna skidort. Få människor i backen och inga liftköer. Har man högtflygande planer är den franska byn Val Thorens ett starkt alternativ. Europas högst belägna skidort har riklig nederbörd och är omgiven av åtta alptoppar och sex glaciärer. 600 kilometer snösäkra pister och 175 liftar borgar för fina turer för både nybörjare och erfarna. Äldre ungdomar åker gärna här. Snart hägrar sportlovet.

Mikael Nilsson/TT